Zelf een tuinhuisje bouwen? Zo doe je dat!
23-02-2021
Misschien ben je op dit moment bezig met een tuinverbouwing. Of je hebt simpelweg te weinig bergruimte. Een tuinhuisje in je tuin is handig als je geen schuur of garage hebt waar je spullen zoals tuinstoelen, kussens en je spullen om te tuinieren in kwijt kan. Is je tuinhuisje groot genoeg dan kun je er zelfs een tweede woonkamer van maken voor als je je even wilt terugtrekken. Een tuinhuisje kan dus multifunctioneel zijn. Weet je dat je zo’n tuinhuisje heel goed zelf kunt bouwen? In dit artikel bekijken we wat de mogelijkheden zijn en hoe het bouwen van een tuinhuisje precies in zijn werk gaat.
Prefab tuinhuizen
De meest bekende en veruit de meest populaire variant is het Prefab tuinhuisje. Je koopt zo’n tuinhuis als bouwpakket en daarna zet je het bouwpakket in elkaar. De prijs van een Prefab tuinhuisje ligt in de meeste gevallen onder duizend euro. Ben je zelf een beetje handig? Dan zet je zo’n tuinhuisje meestal in een middag in elkaar. Prefab tuinhuizen zijn maximaal 3 x 3. Wil je dus een extra woonkamer creëren dan is dit tuinhuisje een minder goede keuze. Wil je meer bergruimte creëer voor je tuinspullen en fietsen, dan is een Prefab tuinhuisje hier prima geschikt voor.
Blokhut
Wil je naast meer opbergruimte een extra woonkamer of een gezellige bar in de tuin, kies dan voor een blokhut. Een blokhut is een eenvoudig huisje van houten balken of boomstammen. De massieve houten wanden hebben een betere isolatie dan de wanden van een Prefab tuinhuis. Een blokhut staat meestal op een fundament van steen. Hierdoor gaat het hout niet rotten en wordt het niet door insecten aangevreten. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het dak van de blokhut. Zo kun je kiezen voor een blokhut met een zadeldak, een rond dak of een piramidedak.
Wat is het verschil tussen een tuinhuis en een blokhut?
Het verschil tussen blokhutten en tuinhuizen zit vooral in de bouwconstructie. Een blokhut is steviger en kan groter zijn dan 3 x 3. De hut bestaat uit solide balken die in elkaar passen. Bij een tuinhuis bestaat de constructie voornamelijk uit planken. Een blokhut is beter bestand tegen weersinvloeden dan een tuinhuis en gaat om deze reden langer mee. Een blokhut kan eenvoudig worden uitgebreid met allerlei extra’s zoals een veranda of een extra terras of overkapping. Ook een blokhut kun je eenvoudig zelf bouwen. Blokhutten worden geleverd als bouwpakket met een duidelijke beschrijving.
Vergunning
Of je een vergunning nodig hebt om een tuinhuis of blokhut te bouwen in je tuin is per gemeente verschillend. Het is verstandig om dit eerst even uit te zoeken zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. In het ergste geval krijg je een brief waarin staat dat het tuinhuis of de blokhut weer moet worden afgebroken omdat er geen vergunning is aangevraagd. Of er een vergunning moet worden aangevraagd is meestal afhankelijk van de grootte en de hoogte van het tuinhuis of de blokhut. Neem dus van tevoren contact op met de gemeente.