De must know tuintips in januari

17-01-2022

De meeste mensen denken bij tuinieren aan het voorjaar en de zomer, maar voor wie echt groene vingers hebben onder ons zetten wij een aantal tuintips voor de maand januari op een rij. Veel planten en bloemen komen tot bloei in het voorjaar, maar er zijn ook een hoop prachtige winterbloeiers verkrijgbaar. Door deze te poten heb je het hele jaar door een kleurrijke tuin.

 

Bemesten in januari

Het klinkt misschien ongebruikelijk om je tuin te bemesten in januari, maar eigenlijk is dat heel normaal. In het koude weer in de tuin werken is natuurlijk iets waar de meeste mensen niet naar uitkijken, neem alleen toch één uurtje om de tuin te bemesten. De planten en bloemen die in het voorjaar en de zomer bloeien hebben juist in het koude weer voedingsstoffen nodig om de vorst te overleven. Met het bemesten in januari werk je aan de voorbereidingen voor de lente.

 

Strooizand in plaats van strooizout

Wanneer het vriest in het land worden alle wegen en wandelpaden glad. De wegen worden alleen gestrooid, en jouw tuin niet. Je bent daar zelf verantwoordelijk voor, dus moet het ook zelf oplossen wanneer het erg glad is. Een handige tuintip voor januari is dan ook het strooien van strooizand. Gebruik echt strooizand in plaats van strooizout! Strooizout trekt namelijk in de grond en is schadelijk voor de planten en hun wortels. Door het hoge zoutgehalte kunnen ze uitdrogen en doodgaan.

 

Denk aan de dieren

In de winter wordt het voor dieren vanzelfsprekend moeilijker om goed aan de benodigde voedingsstoffen te komen. Wij als mensen kunnen ze daarbij helpen. Laten we samen zorgen voor onder andere: 

  • Achterblijvende vogels
  • Egels
  • Eekhoorns
  • Eenden 

Kijk bij elk dier welke dingen ze wel of niet kunnen eten, dat is erg belangrijk omdat ze anders ziek kunnen worden. Zorg ook voor voldoende schuilplekken, ruim je tuin dus niet te veel op. Ga bij een tuincentrum eens op zoek naar vetbollen, voer voor eenden en kattenvoer voor egels. Zo kun je die lieve dieren wat hulp bieden tijdens de koude maanden.

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.