De mooiste coniferen op een rijtje

08-02-2022

Het kan voorkomen dat je een plant of bloem ziet staat die je amper herkend. Een goed voorbeeld hiervan zijn coniferen. Een conifeer is een struik of boom met naalden. Ze hebben geen grote bladeren, maar een smal naaldvormig of schubvormig blad. De kans staat bestaat dat jij ze in jouw eigen tuin hebt of dat ze in de straat staan. Maar wist je dat er veel verschillende coniferen zijn? In dit artikel vertellen we jou over verschillende mooie coniferen

De conifeer

Letterlijk betekent het woord conifeer ‘kegeldrager’. De zaden van een conifeer zitten namelijk in een kegelvormige vrucht. Wereldwijd zijn er zo’n 600 soorten coniferen bekend. Deze groene struiken zijn geweldig mooi als haag, in een gemengde border, als bodembedekker of gewoon als losse plant. Op het eerste oog is het misschien lastig, maar er is veel verschil te zien tussen de coniferen. Zo hebben sommige coniferen net een andere kleur of komt de één hoger uit dan de ander. 

Er zijn zelfs soorten coniferen die uitgroeien tot een grote boom. Aan de andere kant zijn er soorten, dwergconiferen, die erg klein blijven. Ook zit er nog veel verschil in het onderhoud. De ene verzorg je dagelijks, de ander kun je lekker zijn gang laten gaan. Hieronder vertellen we je over een aantal zeer populaire coniferen. 

De Thuja Occidentalis Brabant

De Coniferen Brabant, ook wel Thuja Occidentalis Brabant genoemd, is een erg populaire conifeer voor het vormen van een heg. De bladeren van de plant hebben een iets wat lichte, geelgroene kleur. In de herfst krijgen ze zelfs een mooie, bronzen tint. In de winter behoudt deze conifeer, net als de meeste andere soorten, zijn kleur. 
Deze boom heeft een aantal sterke voordelen. Hij is namelijk leuk op zichzelf, maar ook als haag. Daarnaast is hij erg makkelijk te kweken, waardoor je al snel een mooie volle haag krijgt. Voordeel hiervan is dat het de wind relatief makkelijk tegenhoudt en jij hier dus geen last van hebt. Tot slot blijven deze bomen het hele jaar mooie groen. Dit trekt veel mooie vogels en andere dieren aan. Gezelligheid alom bij jou in de tuin.

De Thuja Occidentalis Smaragd

Deze mooie, langzaam groeiende conifeer is het hele jaar door groen. De smalle, kegelvormige habitus zorgt ervoor dat deze plant zelfs in de winter prima doorgaat. De Thuja Occidentalis Smaragd heeft een enigszins piramidale opgaande vorm. In het Nederlands wordt deze boom eigenlijk de Westerse Levensboom genoemd. Het is een klein tot middelgrote conifeer schubvormige blad. Deze bladeren zijn fris, lichtgroen en hebben een fijne geur. 

De plant is eenhuizig en bloeit prachtig in de lente met kleine, geelrode mannelijke bloempjes en gele vrouwelijke bloempjes. Dit wordt gevolgd door kleine, opstaande vruchtkegels. De Thuja Occidentalis Smaragd houdt van een beschutte plaats en doorlaatbare grond. Kortom, een vrij flexibele plant met vele opties. 

De Taxus Baccata

De derde conifeer die we benoemen in dit artikel is de Taxus Baccata. De Nederlandse naam voor de Taxus is ijf of venijnboom. Dit laatste heeft te maken met het feit dat bijna alle delen van de Taxus giftig zijn. Deze conifeer behoort tot de naaldbomen. Ze worden niet al te hoog en zijn voornamelijk te vinden in tuinen en parken. Daarnaast wordt de Taxus graag in hagen geplant. De naalden van de Taxus Baccata zijn vrij scherp door de aanwezige stekelpunt. De twijgen van de plant zijn groen, terwijl de stam een roodbruine kleur heeft. 

De bloei van de Taxus Baccata vindt plaats van februari tot april. Dit is vooral goed te zien bij de mannelijke variant. Zij krijgen namelijk geel gekleurde bolvormige kegeltjes. De vrouwelijke exemplaren zal je pas na de zomer gaan herkennen. Zo aan het eind van de zomer of begin herfst wordt de rode zaadmantel zichtbaar. 

Een aanwinst voor iedere tuin

Ben jij ook zo’n persoon die eigenlijk helemaal geen verschil ziet tussen de verschillende coniferen? Dat is helemaal niet gek, ze lijken immers erg op elkaar. Gelukkig heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van een aantal verschillende soorten. Weet wel dat dit pas 3 van de eerder benoemde 600 soorten zijn. We hebben het gehad over de populaire Thuja Occidentalis Brabant, de Thuja Occidentalis Smaragd en de Taxus Baccata. 

Misschien krijg jij het nu voor elkaar een aantal coniferen te herkennen. Belangrijk om te weten is vooral wanneer ze groeien en hoe je ze het beste kunt onderhouden. Op deze manier hopen we je te hebben geholpen met een keuze te maken. Want hoe je het ook wendt of keert. Coniferen blijven een geweldige aanwinst voor iedere tuin.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.