Zelf een buitenkeuken maken

Claudia Sloot on 27-08-2019

Binnen kokkerellen is natuurlijk gezellig, maar in de wat betere maanden zou het heerlijk zijn om dit natuurlijk ook buiten in je tuin te kunnen doen! Daarom is de buitenkeuken de droom van menig barbecue-fan of kookgek. Je kunt al een snelle oplossing hiervoor vinden door een barbecue tafel te maken, maar je kunt het ook wat professioneler aanpakken…

De voordelen van een buitenkeuken

Een buitenkeuken is een feestje en heeft vele voordelen! Wij zetten ze graag voor je op een rij:

  • Gezelligheid
    Een buitenkeuken is erg gezellig! Ken je van die feestjes waarbij iedereen zich in de keuken verzameld? Dat effect heeft een buitenkeuken ook! Lekker bezig zijn met goed eten en een mooi gezelschap. Dat zijn de goede dagen waar je nog lang aan terug denkt!

  • Buitenlucht is gezond
    Het is wetenschappelijk bewezen dat buitenlucht goed is voor de mens. Het heeft een positief effect op je gestel, je weerstand en het maakt je rustig. Dat wordt een vest aan en langer buiten blijven!

  • Van alle gemakken voorzien
    Waar je voorheen eerder binnen zou eten, omdat je in de binnenkeuken van alle gemakken voorzien bent, kun je het buiten nét zo gek maken! Een barbecue, gaspit, koelkast en wasbak in je houten buitenkeuken verwerken is zo gepiept. Hierdoor ben je van alle gemakken voorzien!

steigerhouten buitenkeuken

Buitenkeuken zelf maken

Een buitenkeuken kun je natuurlijk uitzoeken bij de bouwmarkt of een tuincentrum. Als je precies weet wat je wilt en je houdt van klussen, dan doe je dit natuurlijk gewoon zelf! Zo maak je jouw steigerhouten buitenkeuken precies hoe jij dat wilt! Met of zonder koelkast, een extra gaspit of een handige wasbak. Zo past hij perfect bij jouw wensen.

In 8 stappen een buitenkeuken maken

Hoe maak ik een buitenkeuken? Dat is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. De start is een goed plan, zodat je weet wat je wilt en hoe je het wilt. Ben je niet zo handig, dan is het leuk om een goede vriend, buurman of vader te vragen om je een handje te helpen. Zo leer je nog bij ook!

  1. Locatie van de buitenkeuken bepalen

    Hierbij is het belangrijkste of je de keuken onder een overkapping plaatst of los in de tuin. Als de buitenkeuken wordt blootgesteld aan regenbuien, felle zon en andere weersomstandigheden, dan heeft dit natuurlijk een impact op het materiaal. Metaal kan gaan roesten en hout verweerd. Daarom is het aan te raden om een buitenkeuken onder een veranda of overkapping te plaatsen. Komt deze in een open gedeelte van de tuin te staan, dan is het verstandig om hier een beschermende hoes overheen te doen. Als je er ruimte voor hebt, dan zou je hem zelfs in de winter binnen kunnen zetten. Zo blijft je harde werk langer mooi!

  2. Ondergrond buitenkeuken

    Hoe is de ondergrond van de plek waar je de buitenkeuken wilt plaatsen? Je gaat hier met open vuur of warmte werken, dus het belangrijkste is een stabiele ondergrond. De veiligheid staat voorop! Als je gras hebt liggen, dan is het verstandig om hier tegels neer te leggen of een betonnen vloer te storten.

  3. Budget buitenkeuken

    Een buitenkeuken kun je zo duur maken als je zelf wilt. Soms is er al een goede barbecue op houtskool of gas. Een kamado is ook een mooi uitgangspunt. Als de barbecue al aanwezig is, dan hoeft de rest van de buitenkeuken niet duur te zijn. Met wat mooi steigerhout en twee rechterhanden kom je al een heel eind!

    buitenkeuken maken

  4. Los meubel of meubel met inbouw bbq

    Je kunt natuurlijk gaan voor een werkblad met één of meerdere kastjes eronder, waarnaast je jouw barbecue plaatst. Je kunt het ook wat uitgebreider aanpakken en kiezen voor een meubel met inbouw barbecue. Hierdoor worden buitenkeukens één geheel ten opzichte van losse elementen. Dit staat vaak wat strakker en rustiger. Ook kun je denken aan een losse kookplaat in je buitenkeuken of zelfs een wasbak. Ideaal natuurlijk om direct de gebruikte tangen en messen schoon te spoelen. Online worden ook complete buitenkeukens verkocht.

  5. Materiaalkeuze buitenkeuken

    Voor je buitenkeuken kun je kiezen uit verschillende materialen. Een buitenkeuken van hout is één van de meest populaire keuzes. Waarom?

    - Hout is erg sterk
    - Hout heeft, een natuurlijke en sfeervolle uitstraling
    - Het is goed te behandelen, mocht het wat verweerd raken na verloop van tijd.

    Vaak valt de keuze op steigerhout met zijn stoere en robuuste uitstraling. Teakhout is een goede optie als je liever gaat voor een houten buitenkeuken nmet een wat meer klassieke uitstraling. Teakhout onderhouden is goed te doen, zoals je kunt lezen in één van onze andere blogs.

    Het werkblad van een buitenkeuken is vaak van graniet of hardsteen. Graniet is wat duurder dan hardsteen, dus let hier goed op in je keuze van het werkblad.

  6. Apparatuur buitenkeuken

    Je kunt je buitenkeuken zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Met een barbecue of kamado kom je al een heel eind, maar misschien wil je nog een losse gaskookplaat erbij hebben of een klein koelkastje? Een wasbak om je handen te wassen misschien? Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Dit bepaald inmiddels of er ook stroom en een water toevoer en afvoer moet zijn in jouw buitenkeuken. Als je een gasbarbecue hebt of een gaspit in je keuken wilt hebben, houdt dan rekening met de ruimte hiervoor. Een gasfles neemt namelijk aardig wat plek in beslag!

    buitenkeuken stap voor stap

  7. Benodigdheden bij het bouwen van een buitenkeuken

    - Bouwtekening
    - Afmetingen buitenkeuken
    - Balken voor het frame en planken voor de kasten en deuren
    - Werkblad van graniet of steen
    - Boormachine
    - Houtlijm
    - Decoupeerzaag
    - Zaag om de balken en planken op maat te zagen
    - Indien nodig stroom en water
    - Wasbak, koelkastje, gasplaat indien gewenst

  8. In elkaar zetten van je houten buitenkeuken

    Voor je houten buitenkeuken kun je prima zelf aan de slag als je een beetje handig bent. Als je eenmaal een tekening hebt gemaakt en de juiste afmetingen hebt genoteerd, kun je de materialen gaan verzamelen. Hout en balken kun je gewoon op maat bestellen bij een houthandel of in de bouwmarkt. Dit scheelt jou weer zaagwerk en scheelt aardig wat tijd.Als de leidingen en stroom op zijn plek liggen kun je starten met het frame. Als dit goed en stevig in elkaar zit, kun je verder met de planken. Dit is het moment dat je echt zal moeten gaan schroeven. Voor het in elkaar zetten is het handig om gebruik te maken van een accuboormachine zodat je volledig vrij kunt bewegen en verplaatsen terwijl je de onderdelen in elkaar schroeft. Heb je nog geen accuboormachine? Overweeg dan sterk om er een aan te schaffen voor je aan deze klus begint. Voor een extra kostenpost hoef je niet bang te zijn, zelfs de beste accuboormachine voor particulier gebruik kost niet meer dan 150 euro. Je hebt dan een echte Makita in huis waar je nog jaren plezier van zal hebben. Minder uitgeven? Voor iets van 50 euro heb je een Powerplus die ook zeker geschikt is voor deze klus.Dan nu verder met de klus. Maak de kastjes af en hang de deurtjes erin. Nu is het tijd om het steigerhout of vurenhout te schuren en lakken. Vervolgens kun je alle apparatuur aansluiten. 

Buitenkeuken hout

We zijn benieuwd. Geniet jij ook binnenkort van je houten buitenkeuken? Als je al eerder een steigerhouten buitenkeuken gemaakt hebt of je gaat ermee aan de slag, dan vinden we het leuk om het resultaat te zien. Stuur je een foto naar onze facebook pagina?

inbouw bbq

Folder download

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.