Teak tuinmeubelen onderhouden

Lotte Faber on 23-07-2019

Teak is een houtsoort van hoge kwaliteit en blijft erg lang mooi. Heb jij een teakhouten tuintafel of ben je aan het overwegen om een teakhouten tuinset te kopen? Teak heeft eens in de zoveel tijd wel een onderhoudsbeurt nodig. Teak is een materiaal dat in iedere tuin past door zijn natuurlijke kleuren en staat prachtig in combinatie met veel groen. Weet jij al hoe je teak tuinmeubelen onderhouden moet? Wij leggen het je uit in dit artikel!

Teakhouten meubels

Teakhouten tuinmeubels hebben tal van voordelen. Zo is teak een erg sterk materiaal en kan het wel tegen een stootje. Weersomstandigheden zijn geen probleem, teak blijft met goed onderhoud erg mooi. Heb je (klein)kinderen die vaak langskomen? Dan hoef je ook niet bang te zijn dat het teakhout beschadigd raakt. De warme uitstraling van teakhout is erg gewild en een must voor iedere tuin of balkon.

Teak schuren

Teak behandelen

Je kunt teak onderhouden of behandelen op verschillende manieren. De manieren die het meeste gebruikt worden, hebben wij voor je op een rijtje gezet:

  • Teak schoonmaken met groene zeep. Maak een doek vochtig met wat water en doe hier een kleine dosis groene zeep overheen. Met groene zeep behoud je zoveel mogelijk de kleuren van het teakhout.
  • Teakfinisher is een bepaald schoonmaakmiddel wat je kunt kopen bij het tuincentrum of bij een meubelspeciaalzaak in de buurt. Dit schoonmaakmiddel is speciaal gemaakt voor teakhout. Er is wel een bepaalde soort kleurverandering, maar deze is minimaal.
  • Teakolie is geschikt voor teak meubels, maar de kleur van de meubels verandert wel. Het is mogelijk om na de teakolie te kiezen voor een matte of glanzende afwerking, waardoor u de uitstraling van het hout grotendeels in eigen hand hebt.  Teakolie is erg goed in het tegenhouden van vetvlekken en dus goed geschikt voor teakhouten tuintafels als u hier vaak aan eet. Eten aan een teaktafel kan namelijk nog wel eens voor ongewilde vetvlekken zorgen.

Teak olie

Teak onderhoud: wanneer doe je dit?

Omdat er drie verschillende manieren zijn om teakhout te behandelen, kan dit ook op meerdere momenten gebeuren. Zo is het schoonmaken van teakhouten tuinmeubels met groene zeep handig om het eens in de week te doen. Het kost niet veel tijd en het is geen klus die veel lichaamswerk vereist. Schoonmaken met groene zeep zorgt ervoor dat jouw teakhouten tuinmeubels de kleur behouden en je hoeft niet eens in het jaar een grote schoonmaakbeurt te houden. Takhouten tuinmeubels behandelen met teakfinisher is een ander verhaal, dit hoeft maar drie of vier keer te gebeuren per jaar. Wel is dit meer werk en kost het meer tijd dan het alleen schoonmaken met groene zeep. Wellicht iets om over na te denken. Teakolie hoeft maar een keer per jaar gebruikt te worden op de teakhouten tuintafels en -stoelen. Dit is een voordeel voor nu, maar als je de teakolie gebruikt zul je eerst de meubels moeten gaan schuren. Dit kost tijd en moeite, maar als je dit hebt gedaan ben je er wel een jaar lang mee klaar. Koop teakolie hier!

Stappenplan om teakolie te gebruiken

Heb je ervoor gekozen om je teakhouten meubels te onderhouden met teakolie? Volg dan het volgende stappenplan:

  1. Maak je teakhouten tuinmeubelen schoon met groene zeep en haal al de viezigheid eraf.
  2. Schud de fles met teakolie goed zodat alle oliën met elkaar zijn gemengd.
  3. Verspreid de teakolie over het gehele meubel en zorg ervoor dat er op iedere plek ongeveer evenveel olie zit.
  4. Laat de olie een paar uur drogen voordat er weer gebruik gemaakt wordt van het meubel.

Wij hopen dat we jou zo goed mogelijk hebben kunnen informeren over het schoonmaken, onderhouden en het behandelen van teakhouten tuinmeubels. Je kunt zelf de manier kiezen die het beste bij jou en de tuinmeubels past. Vind je het niet erg als de kleur van de meubels na een tijdje verandert en wil je zo min mogelijk tijd besteden aan onderhoud? Kies dan voor teakolie. Teakolie en teakfinisher is beide bij een tuincentrum of meubelspeciaalzaak bij jou in de buurt te koop. Wil je meer weten over het schoonmaken, onderhouden of behandelen van teak tuintafels en -stoelen? Wij van leefinjetuin.nl helpen je graag verder.

Teak meubels

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.