Zo houd je je gazon in optimale conditie; van verticuteermachine tot bijzaaien

15-12-2021

Als je hebt gekozen voor een echt gazon in de tuin, heb je dit waarschijnlijk gedaan met de wetenschap dat je deze goed moet onderhouden. Je kunt een gazon niet zomaar aan haar lot over laten, want de kans is dan erg groot dat je met een geel, bruin of kapotgelopen grasveld blijft zitten. Dat wil je natuurlijk niet, dus we geven je graag wat tips hoe je je gazon het beste kunt onderhouden. Zo blijft deze levendig en mooi groen. Aan de slag dus!

Maai of trim het regelmatig

Een gezond gazon wordt regelmatig gemaaid of getrimd. Zo zorg je dat alle sprieten dezelfde lengte houden en dat het grasveld kan ademen. Ook kun je het eens in de zoveel tijd verticuteren, zodat alle voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden door de wortels. Je verwijdert hiermee de zogenaamde viltlaag van onkruid, mos een dood gras wat de groei van je gazon belemmert. Je kunt gemakkelijk een verticuteermachine kopen of huren om dit regelmatig bij te houden.

Bestrijd mos en onkruid

Mos en onkruid zijn de duivel als het aankomt op je gazon. Ze gebruiken de energie die het gras juist nodig heeft om te groeien en nemen ruimte in beslag. Je kunt mos eenvoudig bestrijden door regelmatig kalk te strooien en onkruid kun je gemakkelijk met de volledige wortel uit de grond draaien.

Bijzaaien en bemesten

Bemesting is nodig om het gazon het hele jaar door gezond te houden. Er zijn verschillende manieren van bemesten, dus oriënteer van tevoren goed welke jouw grasveld nodig heeft. Het kan gebeuren dat wanneer je het gazon gezaaid hebt, er bepaalde plekken leeg en kaal blijven. Het gras heeft niet genoeg mogelijkheid gehad om hier vol te groeien, dus moet je eventueel wat bijzaaien. Je kunt hiervoor hetzelfde graszaad gebruiken als de rest van het gazon en het belangrijkste is dat dit goed vochtig blijft. Dat brengt ons direct bij het volgende punt.

Gazon onderhouden

Voldoende water blijven geven

Blijf altijd voldoende water geven aan het gazon, ook in de koudere perioden. Hoewel ze dan minder water nodig hebben als in de zomer, betekent het niet dat het regenwater altijd maar voldoende is. In de zomer zal je regelmatig moeten sproeien, want een dor en droog gazon is moeilijk te herstellen.

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.