Tips voor gras maaien

Claudia Sloot on 12-09-2019

Een strakke grasmat in de tuin is natuurlijk erg mooi! Heerlijk om overheen te lopen, een picknick te houden, in de zon te liggen of voor de kinderen om op te spelen. Alleen wat is de beste manier om het stuk gras mooi en strak te houden? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over gras maaien!

gras maaien

Redenen om je gras te maaien

Gras heeft wel wat onderhoud nodig om het mooi en gezond te houden. Maar waarom eigenlijk?

  • Door het regelmatig te maaien krijgen onkruid en mos weinig kans.

  • Het bevorderd de groei van fijne grassoorten. 

  • Het gazon wordt door het regelmatig te maaien stevig en dik.

  • Door het maaien ontstaan er geen kale plekken.

Genoeg redenen om het netjes bij te houden!


Hoe vaak en wanneer gras maaien?

Van april t/m oktober is het belangrijk om het gras regelmatig te maaien om zo een gezonde grasmat te behouden. In het voorjaar mag het gras wekelijks gemaaid worden. In de zomer volstaat eens in de twee weken. Aan het einde van de zomer mag de grasmaaier of robotmaaier weer wekelijks de schuur uitkomen. In de koudere wintermaanden mag het gras rusten en zich van binnen weer klaarmaken voor het voorjaar.

Houdt het weerbericht even goed in de gaten voordat je gaat gras maaien. Maaien is namelijk het beste bij droog weer. Bij nat weer vormt het gras grote plakkaten die de grasmachine kunnen verstoppen. Ook wordt het gras minder mooi afgesneden bij nat weer. Even afwachten tot een mooie en droge dag dus voor het mooiste resultaat.
 

gazon onderhoud


Juiste maai hoogte

Wist je dat kort gras veel meer kans heeft op uitdroging en slijtage? Met een korte maaihoogte ben je dus niet langer van het klusje af en zit je later met de problemen. Te kort gras bevat minder vocht, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan en onkruid zich kan vastzetten. Helemaal in het voorjaarm wanneer de scheuten en jonge wortels nog minder houvast hebben is te kort gras erg gevoelig.

Je kunt het gras het beste maaien tot een hoogte van 3 tot 4 cm lengte. Is jouw gazon pas gezaaid, dan mag je pas de eerste keer maaien als het gras een lengte van 10 cm heeft. Is oktober aangebroken en maak je alles klaar voor de laatste maaibeurt van het jaar, dan is het verstandig om de messen wat langer af te stellen. Bij een lengte van 5 tot 6 cm kan het gras wat energie opslaan om de winter te doorstaan. Een te korte grasmat is extra kwestsbaar in de winterperiode.


Gras maaien als een pro!

Voor een strakke grasmat als een voetbalveld hebben wij een handige tip voor je...

Stap 1: Maai in rechte banen

Stap 2: Maai de volgende maaibeurt loodrecht op de laatste maairichting en weer in rechte banen

Zo krijg je een grasveld zo strak als een voetbalveld! Klaar om een potje op te voetballen!

Grasmaaier op accu – Het beste van beide werelden

Je kunt dit effect overigens met verschillende soorten grasmaaiers behalen. Of je nu kiest voor een handmatige grasmaaier, een grasmaaier op accu of een robotmaaier. Het belangrijkste is dat je een maaier gebruikt met scherpe maaimessen en met de juiste regelmaat op de correct hoogte maait. Wil je op safe spelen? Kies dan voor een maaihoogte van circa 5 cm. Op die hoogte kun je alle omstandigheden aan.

Qua maaicomfort is, afhankelijk van je gazongrote een accu grasmaaier een interessante optie. Een accu maaier is veel minder zwaar in gebruik dan een handmaaier en heeft aan de andere kant weer meer maaipower dan een robotmaaier. Enige nadeel is wel dat je moet duwen, voordeel is wel dat je hem dus in de juiste banen kan duwen zodat je grasmat er professioneel bij ligt met mooie strakke banen. Dat resultaat heb je bij een robotmaaier niet, want die maait willekeurig. Je hebt dan een strakke mat zonder banen.

Wil je niet te veel werk aan je gazon hebben? Dan heb je wellicht interesse in een robotmaaier? Lees dan gerust eens onze blog hierover met 9 voordelen en tips voor het installeren. Na het lezen van deze blog kun je de voor- en nadelen afwegen tegen handmatig maaien.

robotmaaier

Gras maaien najaar

Waar je voorheen het grasafval fijn over het gazon kon uitstrooien is dit in het najaar niet aan te raden. Voer in deze periode het gras afval af. Afgevallen bladeren kunnen ook het beste verwijderd worden. Het is verstandig om in de koudere maanden regelmatig het weerbericht in de gaten te houden als je gras in de tuin hebt. Maai het gras namelijk nooit als het gaat vriezen. Laat het dan lekker rusten. Loop er bij vorst ook absoluut niet overheen. Anders beschadig je het!

Gazon onderhoud kalender

Geen idee wat er nu op welk moment moet gebeuren voor een mooi gazon? Zie hier deze overzichtelijke onderhoudskalender. Deze helpt je een handje om overzicht te creëren. 

Maandschema werkzaamheden gazon

Wij wensen je veel plezier met je mooie gazon!

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.