Zo bepaal je de beste tuinpoort voor je tuin

28-04-2021

Het uitkiezen en plaatsen van de juiste tuinpoort is erg belangrijk. Het geeft je niet alleen meer privacy, maar ook veiligheid. Daarnaast is het in het dagelijks gebruik natuurlijk ook nog eens belangrijk dat je kiest voor de juiste maat, kwaliteit, design én draairichting! Waar je op moet letten? Wij vertellen het je!

  1. Wat voor poort heb je nodig?

De ene poort is de andere niet. Daarom is het ten eerste belangrijk om vast te stellen wat voor poort je nodig hebt en waar deze moet komen te staan. Zo heb je de keuze uit looppoorten, tuinpoorten, dubbele tuinpoorten en inrijpoorten. Wil je graag een poort voor in de achtertuin? Dan heb je een tuinpoort of nodig. Een looppoort kan vrijwel in elk hek geplaatst worden, zoals bijvoorbeeld in je voortuin. Een inrijpoort is met name handig om de oprit veilig en netjes af te sluiten. 

  1. Geautomatiseerd of manueel?

Uiteraard is het vrij vanzelfsprekend dat je de zogenaamde ‘achterom’ tuinpoort met de hand opendoet. Maar wanneer je nadenkt over het plaatsen van een dubbele tuinpoort bij de oprit is een geautomatiseerd hek zeker het overwegen waard. Met één druk op de knop kun je vanuit je auto of vanuit huis de poort openen of sluiten. Ideaal!

  1. Schuifdeur of draaideur?

Ook de manier waarop de deur zich opent is iets om over na te denken. Geautomatiseerde poortdeuren kunnen namelijk zowel draaiend als schuivend openen. Dit is geheel afhankelijk van de ruimte waar je de poort plaatst. Wanneer je een brede, enkelvoudige draaipoort kiest moet er namelijk wel genoeg ruimte in de draaihoek zijn zodat het nergens tegenaan botst. Is hier niet genoeg ruimte voor, dan kun je ook kiezen voor een dubbele draaipoort – zodat de draaihoeken kleiner zijn – of een schuifpoort. In dat laatste geval schuift de volledige poort naar één kant, dus dan moet er wel genoeg ruimte zijn naast de poort.

  1. Hoe groot moet de poort zijn?

Tot slot is de afmeting van de poort ook belangrijk. Dit is niet alleen afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is, maar ook van de grootte van de vervoermiddelen die erdoorheen moeten. Bij een dubbele poort op de oprit moet de poort uiteraard breed genoeg zijn om er makkelijk met je auto doorheen te kunnen. Speel op safe door dit nogal ruim te nemen, want je wil de kans op krassen minimaliseren. Daarnaast kan het natuurlijk gebeuren dat je later nog eens een grotere auto koopt.

Gaat het om een tuinpoort in de achtertuin? Dan moet de poort vanzelfsprekend groot genoeg zijn om er bijvoorbeeld met je fiets doorheen te kunnen. Ook hier is het verstandig om dit iets ruimer te nemen, want wie weet ruil je je fiets nog wel eens om voor een bakfiets of moeten er opeens ook skelters doorheen!

Heb je eisen voor jouw ideale tuinpoort op een rijtje? Kijk dan eens bij MT Hekwerken om het ruime aanbod te bekijken!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.