Zelf tuinverlichting aanleggen

Claudia Sloot on 26-09-2019

Verlichting in de tuin en om je huis heeft meerdere functies. Naast de veiligheid is het ook decoratief en komt de woning mooi tot zijn recht in het donker. Tuinverlichting aanleggen doe je met gemak zelf. Wij geven je tips!

Voordelen van tuinverlichting

Buitenverlichting heeft vele voordelen. Wij zetten er hier enkele voor je op een rij.
 

  • Sfeer
    Een huis komt toch mooier tot zijn recht in het donker met de juiste verlichting rondom!
     

  • Veiligheid
    Als je thuiskomt na een gezellig etentje, dan is het wel zo prettig als je de voordeur kunt vinden, net als het sleutelgat! Wat mooie buitenlampen helpen je hierbij.
     

  • Inbraak preventief
    Als een inbreker het op jouw woning voorzien heeft, dan staat hij niet graag in het felle licht ‘te werken’. Buitenverlichting met sensor schrikt vaak aardig af en in de meeste gevallen kiezen ze dan het hazenpad!
     

  • Langer genieten van buiten
    Warme avonden in de tuin of op het terras kun je verlengen met een heater én mooie tuinverlichting. Als je in een sfeervolle tuin kijkt, dan blijf je toch wat langer zitten.
     

  • Laag stroomverbruik
    Het stroomverbruik van tuinlampen hoeft niet hoog te zijn. Je kunt denken aan solar lampen, die zich overdag opladen met licht of kiezen voor LED verlichting buiten, wat erg duurzaam is.

buitenverlichting

Soorten tuinverlichting

Ook in de wereld van de buitenlampen en tuinverlichting zijn er vele verschillende soorten beschikbaar. Wij zetten de soorten op een rij, zodat jij gemakkelijk je keuze kunt maken. Op zoek naar meer uitgebreide informatie over het kiezen van buitenverlichting? Lees dan ook onze andere blogs!
 

  • LED verlichting
    LED verlichting buiten is ontzettend duurzaam met zijn 50.000 branduren. Ook is het een zuinige keuze, zijn er verschillende kleuren licht beschikbaar en wordt de verlichting niet warm, wat een stuk veiliger is voor de kinderen en dieren.
     

  • Spaarlamp
    Spaarlampen in de tuinverlichting zijn zeer voordelig en geven je sfeervol en warm licht.

     

  • Halogeen verlichting
    Buitenverlichting met sensor is vaak de keuze tegen inbraak. Het gaat hierbij altijd om hallogeen verlichting. Ook in de bouw werken ze hier graag mee, omdat het erg fel en helder licht is. Als je op zoek bent naar sfeer, dan zou ik toch even verder kijken.

     

  • Solar lampen
    Makkelijker kan het niet dan solar lampen! Je hebt niets te maken met stroom, aansluitingen en voltages. De tuinverlichting laadt zich op met daglicht en doet zijn werk als de sensor opvangt dat het donker wordt. Gemak dient de mens!

     

Benodigdheden tuinverlichting aanleggen

  • Tuinverlichting 12 volt

  • Transformator om tussen het binnenstopcontact en de buitenverlichting te plaatsen

  • Kabels

  • Kabelverbinders

  • Verlengkabels

  • Schep (bij het ingraven van kabels)

  • Kabelclips (bij het strak afwerken van wandverlichting)

 

Stappenplan zelf tuinverlichting aanleggen

Zelf tuinverlichting aanleggen is een fluitje van een cent. Volg ons stappenplan en geniet vandaag nog van een sfeervol verlichte tuin!
 

Stap 1: Veiligheid

Als je buiten met elektra bezig bent, dan is veiligheid het belangrijkste. Een korte checklist:

  • Waterdichte onderdelen

  • Geaarde onderdelen

  • Let voor de zekerheid op keurmerken als: VDE en IP44 of hoger

  • Transformator om het aantal volt terug te brengen naar 12 volt

 

Stap 2: Lichtplan

Als je eerst een lichtplan maakt, dan kun je naar aanleiding hiervan een kabelplan maken. Vergeet ook de aftakkingen niet. Zo kun je berekenen hoeveel meter kabel je nodig hebt en het aantal en soorten armaturen. Bepaal waar je stroomaansluiting komt voor buiten en je transformator.  

 

Stap 3: Plaats de armaturen

Plaats de verlichting op de plek van je keuze in de tuin of aan het huis.

 

Stap 4: Kabels naar armaturen

Je kunt de kabels vanaf je transformator naar de armaturen leiden om zo de stroom naar de juiste plek te krijgen. Tip: leg kabels in de tuin het liefst langs een schutting, zodat de kans klein is dat je er een spade in steekt.

 

Stap 5: Kabel aansluiten

Sluit als eerste de kabel op de transformator aan.

 

Stap 6: Testen buitenverlichting

Koppel een kleine tuinlamp aan op het andere uiteinde van de kabel om deze te testen. Zet de transformator aan. Vergeet deze test stap niet, want als de kabel eenmaal onder de grond zit en het werkt niet, dan kun je overnieuw beginnen.

 

Stap 7: Kabels wegwerken

Kabels kun je in de grond of onder de tegels ingraven op een diepte van minimaal 60 cm. Langs wanden kun je de kabel mooi strak laten lopen met kabelclips.

 

Stap 8: Transformator instellen

Vaak zijn transformators instelbaar. Op dit moment in het proces kun je deze het beste instellen. Ook kun je nu bewegingssensors aansluiten sla je hiervoor gekozen hebt.

 

Stap 9: Tuinlampen aansluiten

Nu kun je de tuinlampen aansluiten op de uiteinden van de kabels. Let op dat je hier wat speling in de kabel houdt. Soms wil je later de verlichting wellicht iets verplaatsen of moet er iets hersteld of gemaakt worden, waardoor je met wat extra kabel achter de hand erg blij bent!

 

Stap 10: Genieten van je buitenverlichting

Wordt het al donker? Je nieuwe tuinverlichting kan aan! Bekijk het resultaat van je harde werk en geniet!


Ben je nog niet helemaal uit je keuze voor tuinverlichting? Onze blog helpt je verder!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.