Welke tuinverlichting kies jij?

Lotte Faber on 23-07-2019

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten tuinverlichting. Van paaltjes tot spots; voor iedere tuin is een andere soort tuinverlichting geschikt. Heb je een moderne inrichting in de tuin? Dan zijn spots wellicht de beste optie voor jou. In dit artikel lees je precies welke soort tuinverlichting het beste bij jouw tuin past en hebben wij een stappenplan opgesteld voor het plaatsen van nieuwe tuinverlichting. Weet jij al hoe dit moet?

Verschillende soorten tuinverlichting: van solar tot led

De eerste keuze die je zult moeten maken bij het aanschaffen van tuinverlichting is welke soort het beste bij jou past. Wij hebben de meest voorkomende soorten tuinverlichting voor je op een rijtje gezet:

  • Heb je een grote tuin en wil je geen heel netwerk van draden neerleggen? Overweeg dan eens solar led tuinverlichting! Deze tuinverlichting laadt op door de zon en brand voor een ruim aantal uren. Ook is deze tuinverlichting nog eens goed voor het milieu. Allerlei voordelen dus! Het enige nadeel is dat solarverlichting nog weleens prijzig kan zijn.
  • Led verlichting is energiezuinig, gaat erg lang mee en wordt niet heet. Led verlichting is de meest voorkomende tuinverlichting in Nederland en omstreken. Dit komt doordat de prijs/kwaliteit verhouding erg hoog is.
  • Oplaadbare verlichting 
  • Tuinverlichting met sensor is erg handig voor als je alleen de tuin verlicht wil hebben als er iemand in de tuin is. Tuinverlichting met sensor is niet alleen fijn voor als je zelf in de tuin zit, maar ook voor als er ongewenste gasten de tuin binnenkomen. Zij zullen worden afgeschrikt van het plotselinge licht.
  • LED verlichting

Verschillende elementen in de tuin verlichten

Naast dat je ervoor moet kiezen wat voor soort tuinverlichting je wil gaan kopen, is het ook handig om te weten wat je precies wil gaan verlichten. Zo bestaat er functionele verlichting, accent verlichting en sfeerverlichting. Alle drie deze soorten verlichting zijn fijn om te hebben in de tuin, omdat zij er samen voor zorgen dat jouw tuin sfeervol is. Een tuinpad verlichten valt bijvoorbeeld onder functionele verlichting, omdat anders je wellicht kunt vallen in het donker. Accentverlichting zorgt voor veel sfeer in de tuin, terwijl functionele verlichting juist erg handig is. Bij accentverlichting plaats je als het ware spots in de grond onder een mooie boom om deze te verlichten. Sfeerverlichting is de overige verlichting die ervoor zorgt dat de gehele tuin de juiste sfeer heeft.

Tip: zorg ervoor dat de verlichting die je koopt voor in de tuin altijd tuinverlichting is. Als dit niet zo is, dan bestaat het geval dat deze lampen niet waterdicht zijn en snel beschadigd kunnen raken.

Tuinverlichting

Tuinverlichting kopen en plaatsen: een stappenplan

Wij weten hoe lastig het kan lijken om compleet nieuwe tuinverlichting aan te leggen. Met dit stappenplan geven wij je tips over de volgorde van de stappen die je moet uitvoeren om het zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen:

  1. Het eerste wat je moet doen als je tuinverlichting wil gaan kopen, is een lichtplan maken met lichtpunten. Maak een schets van je tuin en geef hier met een kleur op aan welke punten verlicht moeten worden en waar er lichtpunten zijn.
  2. Kies de juiste soort lampen die bij jouw tuininrichting passen.
  3. Het gaat niet alleen om de soorten lampen, maar ook om het uiterlijk van de lampen. Ga je voor een moderne of traditionele look? Zorg ervoor dat de lampen die je koopt goed bij elkaar passen om chaos te voorkomen.
  4. Nu is het toch echt tijd geworden om de tuinverlichting aan te schaffen en deze te plaatsen! Begin met de functionele verlichting, deze is het belangrijkste.

Veel plezier met het aanschaffen en aanleggen van de tuinverlichting die het beste bij jouw tuin past!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.