Terras schoonmaken

Claudia Sloot on 24-10-2019

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag op het terras is simpelweg vocht wat niet weg kan. Door het vocht ontstaan hier mos en algen, die zich vastzetten op de tegels. De oorzaak hiervan kan een slechte afwatering zijn of een schaduwplek waar bijna nooit zon komt. Een schaduwplek krijgt vaak de kans niet om goed te drogen. Dan ligt er groene aanslag op de loer...

Terras reinigen op 3 manieren

Het terras en de aanslag die er ontstaat kun je op verschillende manieren reinigen. We zetten voor jou drie veel voorkomende manieren op een rij, inclusief enkele huis-, tuin- en keukengeheimen.

Terras schoonspuiten hogedruk

 1. Hogedrukspuit

  Een hogedrukspuit is een gemakkelijke manier om het terras reiningen zo achter de rug te hebben. Met grote kracht wordt er water op de terrastegels gespoten, waardoor het vuil en de aanslag wegspoelt. Pas op, want door de druk kan de toplaag van de tegels beschadigen, afhankelijk van het soort tegels wat je hebt. Dit is de snelle en hardnekkige manier van het terras schoonmaken.
   

 2. Speciale reinigingsmiddelen

  Bij diverse bouwmarkten en tuincentra zijn speciale middelen verkrijgbaar om de tegels te ontvetten en de groene aanslag te verwijderen. Kijk hierbij eerst goed voor welke soort tegels het bestemd is. Ook kun je letten op de belasting voor het milieu, indien het een biologisch reiningsmiddel is of een chemische variant.

 3. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

  Uiteraard zijn er ook foefjes die generatie op generatie meegaan. Wat denk je bijvoorbeeld van het gebruik van groene zeep?

  Groene zeep: Los het op in een emmer met heet water en borstel het met een harde bezem in op de tegels. Laat het even inwerken en spoel het vervolgens weg met water. Bij betontegels en natuursteen is dit een goede en voordelige methode.

  Schoonmaakazijn gebruiken is ook een goede optie. De tegels schoonmaken met azijn is simpel. Zorg eerst dat het terras schoon geveegd is, zodat er geen bladeren en vuil meer op liggen. Maak een mengsel van heet water met azijn (50% om 50%) Giet het over de aanslag heen en laat het goed inwerken. Borstel het goed in met een harde bezem. Doe dit op een zonnige dag en laat het intrekken. Spoel het niet uit! Na een paar weken zie je de aanslag langzaamaan verdwijnen.

  Heet water kun je gebruiken in het geval van mossen en algen. Giet het erover heen en dan kun je gemakkelijk het mos en de algen met een krabber wegkrabben.

  Zand is een natuurlijk schuurmiddel. Als je hiermee regelmatig het terras aanveegt, dan krijgt mos en groene aanslag bijna geen kans!

Terras bezem

Groene aanslag voorkomen

Uiteraard is er ook een handige truc om te gebruiken als groene aanslag verwijderaar. Wist je dat je het kookvocht van gekookte aardappels op de tegels kunt gooien na het koken? Doe dit alleen niet als het vriest, want dan kunnen de tegels glad worden. De afwatering is ook van belang. Zorg dat dit goed geregeld is, door bijvoorbeeld het terras wat op te hogen of het terras te laten aflopen. Soms is het ook een kwestie van snoeien bij overhangende beplanting, waardoor het eronder vochtig blijft

Hopelijk heb je wat goede tips opgedaan om je terras mooi en fris te houden! Wil je tips over het kopen van tegels en ben je benieuwd welke soorten er allemaal zijn? Bekijk dan gerust onze blog eens!

Terras bezemen

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.