Schutting plaatsen

Claudia Sloot on 29-08-2019

Een schutting is een mooie afscherming van je eigen plekje. Wellicht heb je aan de voorkant van je woning een laag tuinhek, een groene heg of een stevige houten schutting. Ben je toe aan een schutting om je tuin heen of is jouw schutting toe aan vernieuwing? Wij vertellen jou in deze blog over verschillende schutting ideeën, de voordelen van een houten schutting, geven je meer inzicht in de kosten en laten je zien hoe je stap voor stap een schutting kunt plaatsen.

10 Schutting ideeën

Een schutting moet natuurlijk aansluiten bij jouw smaak. Ook is het mooi als de stijl van de schutting past bij de woning. Misschien denk je al snel aan een houten schutting, aangezien dit één van de meest populaire materialen is. Er zijn natuurlijk nog veel meer materialen en mogelijkheden voor een goede afscheiding van jouw tuin! We zetten ze graag voor je op een rij.

  • Schutting van hout

  • Wilgentakken schutting > gevlochten schermen

  • Gaas > Niet super sfeervol, maar een mooie basis voor Hedera begroeiing

  • Metalen sierhek

  • Haagplanten

  • Schanskorven > ook wel steenkorven genoemd. Een systeem van gaas, wat kan worden opgevuld met stenen, boomschors of andere vulling

  • Betonnen schutting

  • Composiet tuinschermen > combinatie van hout en kunststof, wat langer meegaat ten opzichte van hout

  • Heidematten > deze kun je extra laten begroeien met bijvoorbeeld klimop

  • Geluidswerende schutting > scherm met beplating wat het geluid absorbeert

Houten schutting

Kosten schutting

Een schutting kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Ben je op zoek naar een goedkope schutting of een goedkoop tuinhek of mag het allemaal wat luxer? De prijs van het tuinhek is grotendeels afhankelijk van het materiaal. Dit is echter niet het enige. De kwaliteit van het product of materiaal is ook van groot belang. Ook moet je denken aan de afwerking en decoratie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schutting palen, een sierhek met scharnieren of speciale beits on het houten tuinhek in de juiste kleur te krijgen. Tenslotte zijn er ook plaatsingskosten, indien je ervoor kiest om de schutting niet zelf te plaatsen. Bij een schutting kopen, komt dus wat meer kijken dan je in eerste instantie denkt.

De 7 voordelen van een houten schutting

Aangezien een houten schutting op dit moment het meest populair is, gaan we hier wat dieper op in. Als je namelijk kiest voor een schutting van hout, dan horen hier aardig wat voordelen bij!

  1. Ruime keuze in houten schuttingen
    Naast het horizontaal of verticaal monteren van de planken, kun je natuurlijk ook denken aan kant en klare schuttingdelen. Deze zijn er in recht formaat, maar ook met gedeeltes met open hekwerk erin of zelfs een raster. Er zijn veel verschillende houtsoorten om uit te kiezen en met de juiste beits of lak werk je het af in de stijl die bij jou past. De overige onderdelen, zoals de palen,  kunnen ook van hout zijn, of misschien juist in een ander materiaal. De keuze is reuze!

  2. Aanpassen van de uitstraling
    Hout is een materiaal wat gemakkelijk te bewerken is. Je kunt het schuren en een kleurtje geven en als je het zat bent, dan schuur je de houten schutting op en kies je een andere kleur, lak of beits uit.

  3. Houten schutting = duurzaam
    Een houten schutting is duurzaam. Het is een materiaal wat lang meegaat, meestal wel 10 tot 15 jaar. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de gekozen kwaliteit en hoe de schutting onderhouden wordt.

  4. Natuurlijk materiaal
    Hout leeft natuurlijk en dat past bij iedere tuin en woning. De uitstraling is hierdoor warm, ook door de nerven en vlammen in het hout. Vindt je het milieu belangrijk? Let er dan op of het hout afkomstig is uit duurzame houtbouw of een keurmerk voor duurzaamheid heeft.

  5. Sterke keuze
    Hout is een materiaal wat erg sterk is. Hout is natuurlijk vrij zwaar, waardoor je schutting ook stabiel wordt. Een houten schutting draait zijn hand niet om voor een beetje Hollandse wind!

  6. Gemakkelijk te combineren
    Hout heeft de eigenschap dat het overal bij past. Hierdoor kun je ontelbaar veel combinaties maken met andere materialen, zoals schutting palen van aluminium of beton, of wellicht een haag of begroeiing.

  7. Decoratief
    Een houten schutting is een zeer decoratieve keuze. Met gemak laat je het begroeien met Hedera of tik je er een spijkertje in voor het ophangen van een leuke plant. Een ander kleurtje? Geen probleem met hout. Ben je snel op zaken uitgekeken, dan maak je er volgend jaar weer wat anders van!

Houten schutting

Benodigdheden voor het plaatsen van een houten schutting

Zelf een schutting plaatsen? Leg de volgende onderdelen klaar en volg ons stappenplan!

  • Kleine paaltjes

  • Hoekpalen

  • Tussenpalen

  • Schuttingdelen (of planken als je het helemaal zelf maakt)

  • Rolmaat

  • Touw

  • Waterpas

  • Schuttingsteunen

  • Boormachine

  • Schep

  • Snelbeton

  • Handschoenen

  • Decoupeerzaag

In 9 stappen een schutting plaatsen

Hoe plaats ik een houten schutting? Dit is niet zo moeilijk als het lijkt! Volg ons stappenplan en deze schutting zet je dan met gemak zelf neer.

Stap 1: Grond schoon en vlak

Een goed begin is het halve werk!

Stap 2: Paaltjes plaatsen

Zet op de plaats van de hoekpalen kleine paaltjes zodat je er een draad tussen kunt spannen. Als je deze waterpas hangt, dan weet je altijd precies hoe jouw schutting deel moet staan.

Stap 3: Schutting opmeten

Meet het gedeelte tussen de paaltjes op. Als je schuttingdelen koopt, zijn deze meestal 1,80 m hoog. Vaak is de schermbreedte ook 1,80 m, dus deel de lengte die je hebt opgemeten door 1,8 m, zodat je precies weet hoeveel schutting delen je nodig hebt.

Houten schutting verven

Stap 4: Uitmeten van de tussenpalen

Doordat je het grootste gedeelte al gemeten hebt, is het nu niet lastig meet om de plaatsen van de tussenpalen te bepalen. Als jouw schuttingdelen 1,8 m breed zijn, dan meet je steeds 1,8 m vanaf je hoekpaal.

Stap 5: Schuttingsteunen bevestigen

Ga de palen langs en bevestig de schuttingsteunen op 30 cm van bovenaf gemeten en de tweede op 150 cm van bovenaf gemeten. Als je de schuttingsteunen gelijk overal in schroeft, dan kun je straks in één keer door tijdens het bevestigen van de schuttingdelen.

Stap 6: Gaten voor de schuttingpalen

Je bent nu helemaal voorbereid, dus tijd om gaten te graven voor de schuttingpalen. Zorg ervoor dat de gaten altijd 40 cm x 40 cm zijn. Voor de diepte van het gat moeten we kijken naar de schuttingpaal. Deze zijn gemiddeld 1,5 x zo lang als de hoogte van de schuttingdelen. Bij gemiddelde schuttingdelen van 1,8 m, zijn de schuttingpalen 2,7 m lang. Het gat zal dan een diepte moeten hebben van ongeveer 90 cm.

Stap 7: Schuttingpalen verankeren

Door het gespannen touw, weer je ook boven het gat precies wat de grondhoogte is. De paal moet hier 1,8 m bovenuit komen. Plaats de paal en stort de rest van het gat vol met snelbeton. Zo veranker je de palen. Gooi het gat eerst voor de helft vol met water en gooi dan het snelbeton erbij. Draag altijd handschoenen bij het werken met snelbeton. Na 15 minuten is dit compleet opgedroogd. Als je start met de hoekpalen, dan kun je hierboven weer een touw bevestigen, zodat het makkelijk te zien is of de overige schuttingpalen waterpas staan.

Stap 8: Schuttingdelen plaatsen

Als alle palen geplaatst zijn is het tijd voor de schuttingdelen. Schroef deze goed vast en zorg ervoor dat ze waterpas hangen. Een handige tip: als je wat bakstenen plaatst tussen de palen kun je het schuttingdeel hierop laten rusten. 

Stap 9: De afwerking

Loop de palen nog even na en stamp alles rondom goed vast. Je kunt ook nog afdekkappen plaatsen bovenop de palen. Dit ziet er netjes uit en beschermt de palen extra tegen het weer.

Zo zie je maar dat een schutting kopen niet moeilijk is als je hierover goed nadenkt van tevoren. Maar ook het plaatsen van een schutting is zo gepiept! We zijn erg benieuwd naar jouw resultaat!

Afwerking schutting

Folder download

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.