Schutting ideeën en advies

07-05-2020

De afgelopen weken zijn we verwend met warme temperaturen en veel zonnestralen. De lente is in volle gang en de natuur bloeit op! Langzamerhand is de zomer in zicht. Nu is het moment om grote tuinklussen aan te pakken, omdat de buitentemperatuur nog niet boven de twintig graden stijgt. Een aantal tuinplanten vervangen is geen moeilijke opgave. Je tuin een complete metamorfose geven kost meer tijd, geld en energie. We geven jou de juiste handvatten om de tuin van je dromen te bouwen! Je schutting en/of erfafscheiding heeft een opvallend grote invloed op de inrichting van je buitenleven. Om die reden adviseert Leefinjetuin jou door creatieve ideeën te verzinnen voor het kiezen, kopen en aanleggen van je schutting!

Een dichte schutting

Een schutting bepaald voor een groot deel het karakter van je tuin. Zonder pottenkijkers met je vrienden en/of familie genieten van je tuin, is voor bijna iedere tuin-eigenaar een prioriteit. De meeste mensen denken bij het woord ‘schutting’ aan houten planken die op een rijtje naast elkaar staan. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk in het afschermen van je tuin. Voordat je begint met het uitzoeken van een geschikte schutting, is het belangrijk om onderzoek te verrichten. Een voortuin erfafscheiding bestaat in Nederland uit een lage tuinafscheiding. De hoogte van een schutting in een voortuin, mag namelijk maximaal twee meter hoog zijn. Naast de algemene wet- en regelgeving is het slim om een overzichtelijke schets van je tuin te maken. Het is nuttig om jezelf een aantal vragen te stellen, voordat je een schutting aanschaft. Welk type schutting past het beste bij jou en je leefomgeving? Welk materiaaltype is onderhoudsvrij? Sluit de stijl van de schutting aan bij je tuininrichting? Wat is het budget wat je wilt uitgeven voor je erfafscheiding? Als jij inzicht krijgt in je budget en behoefte, wordt de zoektocht naar benodigdheden een stuk efficiënter. 

Bamboe schutting met klimop

Tuinafscheidingen ideeën en trends

Eén van de woon- en tuintrends dit jaar is het thema ‘natuur’. Steeds meer mensen zijn op zoek naar meer rust en de natuur is natuurlijk de bron van inspiratie. Deze trend kenmerkt zich door natuurlijke materialen te benutten. Denk aan grove eiken eettafels, stenen onderleggers of een zelfgemaakte picknick-tafel van hardhout. Naast meubels en accessoires bieden natuurlijke grondstoffen een perfecte oplossing voor grote objecten in je tuin. Vaak zijn tuinhuisjes, veranda’s en schutting van hout gemaakt. We raden je aan om je horizon te verbreden. Er zijn namelijk legio manieren om je tuin af te schermen. Een rieten schutting of een schutting gemaakt van bamboe zijn daar voorbeelden van. Je vangt twee vliegen in één klap. Door te werken met ongebruikelijke materialen, ziet jouw tuin er origineel en modern uit. Daarbij zijn riet en bamboe ijzersterk en behoud je het natuurgetrouwe effect. Bezit jij geen schutting en bestaat je tuinafscheiding uit een hek? Dan is het praktisch om op zoek te gaan naar tuinhek bekleding. Een eenvoudige uitweg Is door klimop planten te plaatsen aan je tuinhek. Met een klein beetje moeite oogt je buitenleven direct een stuk groener! Anno 2020 schieten innovatieve tuingadgets uit de grond. Ben jij bijvoorbeeld bekend met houten lamellen die binnenshuis voor het raam hangen? Tegenwoordig kan je dit ook in je tuin toepassen, door een lamellen schutting te plaatsen! Een schutting met lamellen, is de ideale optie voor mensen die zelf willen bepalen wanneer ze privacy nodig hebben. Gezellig bijkletsen met je buren of in rust en privacy een boek lezen? Dat wordt een stuk gemakkelijker door deze slimme uitvinding. 

Hoe kies ik een goede erfafscheiding?

Voordat je een schutting(onderdelen) koopt, is het noodzakelijk om zicht te krijgen over de diverse onderdelen van je schutting. Maak een overzichtelijk lijst van jouw wensen. Het materiaal, het formaat van je schutting en je tuinoppervlakte zijn factoren die je in overweging moet nemen om een juiste keuze te maken. Daarbij is het verstandig om een budget vast te stellen, zodat je niet verrast wordt door hoge rekeningen. Als jij een hovenier inschakelt om je schutting te plaatsen, is een overzichtelijk plan met persoonlijke wensen en eisen nuttig. Zowel jij als de hovenier krijgen duidelijkheid in de gewenste aantal uren, kosten en aflevering van het project. Je bespaart uiteindelijk een hoop tijd, zorgen en stress. Leefinjetuin informeert meestal over grote projecten in je tuin. Toch begrijpen wij, dat niet elke tuinklus een enorm project hoeft te zijn. Je tuin herinrichten kan ook met kleinere klusjes. Wanneer jouw schutting een prima kwaliteit bezit, is een totale vervanging niet nodig. Je schutting voorzien van een nieuwe laag verf, geeft je tuin al een flinke boost!

Man schuurt schutting

Stappenplan: Hoe moet je een schutting verven?

Met een likje verf, ziet je schutting er zo goed als nieuw uit! Voordat je begint met verven is het van belang om te bepalen welke stijl je wilt hanteren. Een semi-doorzichtige laag verf zorgt ervoor dat de houtnerven van de schutting zichtbaar zijn, wat een natuurlijk effect geeft. Als je echt een statement wilt maken, kan je ervoor kiezen je schutting een felle/aparte kleur te geven. Vergeet daarnaast niet de functie van de verf die gaat aanbrengen. Wil je je schutting een beschermende of een dekkende laag geven?

Benodigdheden 

Stap-voor-stap je schutting verven

 1. Haal de benodigde tuingereedschap en materialen in huis

 2. Plaats afdekfolie onder je schutting, zodat de grond niet vies wordt

 3. Maak een sopje van warm water en soda

 4. Verwijder alg en overige restanten met een grove borstel

 5. Gebruik de aanslagreiniger om groene aanslag te verwijderen

 6. Gebruik de spons na het borstelen, voor kleine restanten

 7. Ontvet je schutting met een lauwwarm sopje en ontvetter

 8. Reinig je schutting met een hogedrukreiniger. Let op: lage stand!

 9. Breng de eerste laag beits aan en wacht totdat je schutting droog is

 10. Gebruik je schuurmachine om je schutting vlak en egaal te maken

 11. Maak je schutting stofvrij met een fijne borstel

 12. Breng met een kwast beits aan in de randen 

 13. Ga vervolgens aan de slag met een roller voor de rest van je schutting

Nu is je schutting klaar! Tot slot willen we jou aanraden om geen lakverf te gebruiken. Kies een verfsoort wat ademt. Zodra je begint met schuren en verven, is het belangrijk de richting aan te nemen van de houtnerven. Zorg dat het type beits aan aansluit bij jouw kleurvoorkeur. Sommige type beits hebben een transparante basis, terwijl andere varianten vooral dekkend zijn. Verder wensen wij jou veel plezier met het aanleggen, kopen, verven of groener maken van je schutting!  De beste schuttingen van dit moment zijn laag in onderhoud en duurzaam.

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.