De voor- en nadelen van keramische tegels

Franca Lakeman on 19-11-2019

Buiten tegels voor in je tuin zijn erg populair. Deze keramische tegels bestaan uit dunne lagen keramisch materiaal van voornamelijk zand en klei. Zand en steen worden gecombineerd met andere natuurlijke producten. Keramische tegels schoonmaken is gelukkig niet een moeilijke klus. Keramische tegels worden gemaakt van een pasta dat bestaat uit verschillende kleisoorten. Deze pasta wordt gebakken tussen 800 en 1.350 Celsius, waardoor er een vorm ontstaat.

Tegels

Voordelen keramische tegels

De tegels zijn gemaakt van erg stevig materiaal en gaan jaren mee. Keramische buitentegels krassen niet, zijn vorstbestendig en er trekken geen vlekken in. Tegels van keramiek zijn kleurvast, slijtvast en waterafstotend. Daarnaast zijn tegen helemaal waterafstotend.  Daarnaast zijn tegels verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten en kan je keramische zowel binnen als buiten plaatsen, en kan je voor interieur en exterieur goed combineren.

Nadelen keramische tegels

Naast dat keramische tegels het voordeel hebben dat ze jaren meegaan, kleven er helaas ook veel nadelen aan keramische tegels. Ze zijn namelijk erg duur en kosten meer dan betontegels, maar zijn wel goedkoper dan natuursteen. De ondergrond van keramische tegels moeten in ieder geval voorzien van een goede kwaliteit. De oppervlakte van deze stenen moet stabiel zijn, anders heb je probleem dat ze kapotgaan. Ook moet je tijdens regenachtige dagen uitkijken dat je niet uitglijd als je op deze tegels loopt. Er is veel verschil in betonsoorten. Zo heeft de ene betonsoort een ruwe oppervlakte en is de ander een stuk gladder. Daarnaast kan je keramische tegels niet gemakkelijk zelf leggen en moet je een hovenier of stratenmaker inschakelen om je verder te helpen, omdat het erg lastig is om deze tegels te leggen. Zie hieronder een stappenplan voor het leggen van keramiektegels.

Keramiek tegels

Stappenplan: keramiek tegels leggen

  1. Zorg voor stabiele ondergrond
  2. Leg een laag dekzand van minimaal 20 centimeter
  3. Zorg dat je de zandlaag goed dicht voor een stevige basis
  4. Maak daarna een split van 2 tot 6 millimeter
  5. Zorg ervoor dat je de juiste verhoudingen hebt van grondstoffen
  6. Nadat de laag is uitgehard kan je de tegels vastlijmen
  7. Als de tegels zijn vastgelijmd kan je ze samenvoegen
  8. Werk vervolgens het voegwerk af door met een spons alles schoon te vegen

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.