Schommels zijn geschikt voor iedere leeftijd

Franca Lakeman on 22-01-2020

Als je aan een schommel denkt, denk je waarschijnlijk aan de traditionele schommel. Deze schommel heeft een  ‘A-frame’ model en is vaak terug te zien in speeltuinen en parken. Over het algemeen zijn schommels lastig van elkaar te onderscheiden, omdat ze op elkaar lijken. Het tegendeel is echter waar. Schommels komen in allerlei soorten en maten. Vanwege het ruime aanbod van schommels, helpt Leefinjetuin.nl je door informatie te geven over speeltoestellen. 

Meisje op houten schommel

Houten schommel

Een schommel van hout is een algemeen begrip geworden op kampeerplaatsen. Waarom is de houten schommel dan zo populair? Een houten schommel vraagt weinig onderhoud.Het houtsoort van deze schommel is meestal rondhout. Dit type hout is zeer sterk en kan tegen een stootje. Met droog weer kunnen er echter scheuren ontstaan in het hout. Gelukkig heeft dit geen invloed op de draagkracht en stevigheid van de schommel. Als je scheuren ontdekt in de balken, kun zorgeloos blijven schommelen. Een houten schommel is gemakkelijk zelf te installeren. Met een hoekverbinding, een schommelring en houtdraadband heb je binnen de kortste keren je schommel in je tuin neergezet!

Schommelstoel baby

Ook de allerkleinsten zijn gek op schommelen. Een pasgeborene valt per slot van rekening snel in slaap, als jij je kleintje zacht heen en weer wiegt. Vandaar dat de baby schommelstoel is uitgevonden. Deze schommel creëert ontspanning bij je kleintje en werkt rustgevend.  De baby schommel wordt zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt. Er bestaan zelfs babyschommels met een elektrische functie, die je baby automatisch heen en weer wiegt. Leefinjetuin.nl staat centraal voor het buitenleven. Daarom geven we jou graag advies voor een babyschommel in je tuin. De babyschommel in je tuin heeft een handig babyzitje, waardoor je kleintje er niet opeens uit kan vallen. Op een zonnige zomerdag kunnen jij en je kleintje samen genieten van de eerste zonnestralen. Kinderen groeien op hun eigen manier. Het pluspunt van het babyzitje is dat je deze wellicht nog kan gebruiken als peuterschommel, afhankelijk hoe snel je kindje groeit.

Kinderschommel 

Wanneer je kind groter wordt en kan lopen, wordt de wereld groter. Ze gaan op zoek naar avontuur. Het profijt van een zitje met haken is dat je deze zonder moeite kan vervangen met een nieuw schommelzitje. Het materiaal van een schommelstoel zitje is meestal hout, rubber, kunststof of metaal. Denk aan de maat van het zitje, het materiaaltype, de kleur en het ophangsysteem. Samengevat: ontdek welke wens je hebt bij het aanschaffen van een zitje (onderhoudsarm, makkelijk vervangbaar, stevig) etc. Verder is de plek waar de schommel komt te staan relevant. Plaats de schommel niet te dichtbij struiken en takken, zodat je kind geen onnodige schrammen oploopt. Als je kind groot genoeg is om te lopen en spelen, maar af en toe evenwicht verliest, is het aanschaffen van een veiligheidsgordel een slim idee.

Schommelbank

Schommelbank tuin

Een ander type van de traditionele schommel is de schommelbank. Het doel en de functie van een schommelbank staat haaks tegenover een ‘standaard’ schommel. Dit schommel type is bestemd voor mensen die rustig willen genieten van een zomerse dag. Eigenlijk kan je de schommelbank vergelijken met een zwevende loungeset. Helaas is het aanschaffen van een complete schommelbank niet goedkoop. Daarom willen we jou motiveren om je handen uit de mouwen te steken! Ookal ben je geen geboren klusser, het bouwen van een schommelbank is geen lastige opgave. Een pluspunt van je eigen zwevende loungeset in elkaar zetten is natuurlijk dat je zelf bepaald hoeveel geld je wilt spenderen. Vraag hulp aan een medewerker van een bouwmarkt, wanneer je materialen/onderdelen koopt voor je schommelbank. 

De voorbereiding van een schommel maken

  1. De eerste stap is het selecteren van het type hout

  2. Nogmaals: koop hout wat bestemd is tegen alle weersomstandigheden en wat stevig genoeg is en draagkracht van meerdere mensen aankan

  3. Tip: kies bewerkt hout. Grenen en hardhout zijn houtsoorten die weinig onderhoud nodig hebben

  4. Kies een geschikte plek in je tuin

  5. Wederom: kies een vrijstaande plek zonder takken

  6. Maak een secure afmeting de plek waar jij de schommel wilt plaatsen

  7. Teken een plattegrond met een indeling van de schommelbank en beschikbare ruimte

  8. Maak een lijstje van benodigdheden. 

    Bijvoorbeeld:

  • Tuingereedschap (zaag, boor, schroeven etc.)

  • Materialen (Hout, planken, verf)

  • Afmetingen (zorg dat alles nauwkeurig is afgemeten)

Dit korte stappenplan is om je voor te bereiden op het bouwen van je eigen schommelbank. Verzamel eerst alle materialen en tuingereedschap. Richt je daarna op de afmetingen en het ontwerp. Een goed begin is het halve werk! 

Folder download

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.