Gazon onderhouden

Claudia Sloot on 26-09-2019

Heb je een mooie grasmat liggen, of is je wens een gazon aanleggen?  Dan wil je het resultaat graag wel mooi en strak houden. Hier is wel wat gazon onderhoud voor nodig en met ons stappenplan is dit een fluitje van een cent!

 

Stappenplan gazon onderhouden
 

  1. Gazon verticuteren

De wortels van gras groeien het beste als ze voldoende lucht krijgen. Vaak zit er niet voldoende zand in de grond om dit luchtige effect te krijgen. Daarom is het van belang om het gazon jaarlijks te verticuteren met een verticuteerhark. Hierbij haal je met een speciale hark een groot deel van het mos en onkruid uit de grasmat en creëer je tegelijkertijd ook lucht in de bodem. Lucht en regenwater bij de wortels zorgen ervoor dat ze beter gaan groeien. In eerste instantie ziet het resultaat er niet mooi uit, maar wie geduld heeft ziet het prachtige effect van een volle en groene grasmat, zonder onkruid en mos!

Verticuteren wanneer eigenlijk?

Dit kun je het best beperken tot éénmaal per jaar in het voor- of najaar.

gras verticuteren

 

  1. Inzaaien gazon

Door onder andere het verticuteren kun je kale plekken krijgen in het gras. Met speciale graszaad mengsels kunnen deze kale plekken opnieuw ingezaaid worden, zodat je in een mum van tijd weer een sterke en egale grasmat hebt liggen. Maak de grond op de kale plekken los, zaai het in en hark de zaadjes door de grond heen. Vervolgens mag de grond aangedrukt worden. Wees niet zuinig met gras sproeien, zodat het zaad goed kan gaan kiemen. 

Per 100 m² is 3 kg graszaad aan te raden. Het zaaien kan uit de losse pols (let op de wind) of natuurlijk met een strooiwagen. Het is van belang om éénmaal in de lengte en vervolgens éénmaal in de breedte te zaaien voor het beste resultaat. Klaar met zaaien? Dan komt de grashark weer van pas. Dit keer om het zaad 1,5 cm diep in de grond te krijgen. Doe dit ook weer in de lengte en de breedte. 
 

  1. Kalk strooien

Test de pH waarde van jouw grond om te zien wat de zuurgraad is. Deze moet tussen 5,0 en 6,0 liggen, zodat planten beter kunnen wortelen en mest beter opgenomen wordt. Is de grond te zuur? Strooi dan met kalk om jouw grond wat te neutraliseren. Wacht vervolgens even met het strooien van kunstmest.
 

  1. Gazon bemesten

Het gazon bemesten is belangrijk om de grassprieten van voldoende voeding te voorzien. Tijdens het maaien gaan veel voedingsstoffen verloren en dit moet gedurende het jaar weer worden aangevuld om de grasmat in een gezonde conditie te houden. Doe dit een aantal weken na het strooien van de kalk.

 

gras bemesten
 

  1. Gazon maaien

Van april t/m oktober is het belangrijk om het gras regelmatig te maaien, om het mooi en gezond te houden. Wist je dat door jouw gras regelmatig te maaien, onkruid en mos bijna geen kans hebben? En dat het gras dan sterker en voller wordt? Wat is eigenlijk de beste hoogte bij het maaien en hoe vaak kan er gemaaid worden? Wij hebben de antwoorden! 

 

Hoe vaak gras maaien?

In het voorjaar kan het gras iedere week gemaaid worden. Tijdens de zomer is éénmaal in de 2 weken voldoende en aan het einde van de zomer mag het weer wekelijks gemaaid worden. De frequentie van het maaien hangt ook af van de grassoort. Een siergazon mag vaker gemaaid worden dan een speelgazon. In de koude wintermaanden is het beter om de grasmat te laten rusten. Vergeet niet dat je er niet overheen loopt als het gevroren heeft! Anders beschadigd het gras!

 

Gras hoogte bij het maaien

Gras moet bij voorkeur niet te kort gemaaid worden. Kort gras heeft namelijk meer kans op uitdroging en slijtage. De droogte kan zorgen voor kale plekken en vervolgens hebben onkruid en mos vrij spel. Ook zijn in het voorjaar de nieuwe wortels en scheuten gevoelig, dus te kort maaien levert ook hier weer een minder mooie grasmat op. De beste hoogte om het gras te maaien is tot 3 à 4 cm lengte. Bij een nieuw gezaaid gazon mag er pas voor een eerste keer gemaaid worden als de grassprieten 10 cm of langer zijn. Zet bij de laatste maaibeurt in oktober de messen wat hoger (5 à 6 cm) zodat het gras energie kan opslaan om de winter door te komen. Een te korte grasmat is in de winter en kou extra kwetsbaar!

 

gras maaien

 

Wanneer gras maaien

Gras maaien doe je bij droog weer. Bij nat weer vormt het gras grote plakkaten die de grasmaaier kunnen verstoppen. Ook wordt het gras minder mooi afgesneden bij nat weer. Even afwachten tot een mooie en droge dag dus! Dan heb je het mooiste resultaat.

 

Kanten knippen

Een grasveld ziet er echt verzorgd uit als de graskanten mooi zijn bijgewerkt, bijvoorbeeld met een graskanten schaar. Dit kunt u tijdens iedere maaibeurt doen, maar hiervoor is wel wat discipline nodig. Probeer het in ieder geval eens per maand bij te houden of zorg voor een rand van steen langs het gras, die net iets lager ligt dan het gazon. Met een grasmaaier kan het meeste gras zo net worden weggemaaid, zonder dat de messen van de maaier beschadigd raken.

 

Robotmaaier

Staat het onderhoud van het gras niet bovenaan je to do lijstje en vind je gras maaien ronduit verschrikkelijk? Dan is het wellicht verstandig om te kijken naar een robotmaaier die je het werk uit handen neemt. We schreven er een blog over.

Wil je meer weten? Extra uitgebreide informatie over gras maaien vind je in de blog die we hierover schreven.

 

gras sproeien

 

  1. Gras sproeien

Als de eerste tekenen van droogte de kop opsteken, dan is het tijd om het gras te sproeien. 

  • Doffer gras

  • Kleur verandering richting geel

  • Veerkracht loopt terug
     

Zorg ervoor dat het gras twee tot drie keer per week water geef bij temperaturen vanaf 20 graden en hoger. Hoe warmer het wordt, hoe vaker er gesproeid moet worden. Gemiddeld is 30 minuten sproeien voldoende bij temperaturen van 20 graden, afhankelijk van de oppervlakte. Iedere 5 graden warmer betekent een verdubbeling van de sproei tijd. Vanaf 25 graden wordt dit dus een uur en vanaf 30 graden zelfs 2 uur!

Geef het gazon ook nooit water als de zon schijnt. Dit brengt schade toe. Als de zon onder is, wordt het vocht beter opgenomen en verbrand het gras (en de planten) niet.

 

Veel plezier met jouw fris groene gazon! 

Folder download

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.