Alles over het aanleggen van kunstgras

26-09-2022

Kunstgras heeft veel voordelen. Je gras is altijd groen, je hebt weinig onderhoud aan je tuin en het ziet er altijd netjes gemaaid uit. Wil je graag kunstgras in je tuin, maar heb je er nog te weinig informatie over om een goede keuze te kunnen maken? Lees dan snel verder. Hier leggen we je alles uit over kunstgras in je tuin.

Waar kun je kunstgras aanleggen?

Kunstgras kun je aanleggen in je tuin, maar kunstgras kan ook prima op een balkon of een dakterras. Kunstgras kun je plaatsen op allerlei soorten ondergrond zoals zand, beton of tegels. Een kunstgrasmat heeft een lange levensduur en er is weinig onderhoud nodig. 

nepgras

Wat zijn de kosten?

De kosten van het aanleggen van kunstgras kunnen variëren. Dit hangt af van het soort kunstgras, het aantal vierkante meter en of je dit zelf doet of door een specialist laat doen. Wil je kunstgras laten leggen? Laat dit dan door een specialist doen, dan krijg je het mooiste resultaat. Het leggen van kunstgras is een secuur werk waar je ervaring mee moet hebben. 

Soorten kunstgras

Er zijn verschillende soorten kunstgras op de markt. De duurdere varianten zijn haast niet van echt te onderscheiden. Bij de goedkopere varianten zie je het verschil met echt gras meestal goed. Kunstgras wordt gemaakt van synthetische vezels. De meest gebruikte kunststofsoorten voor kunstgras zijn polypropyleen, polyethyleen en nylon. 

Polypropyleen

Kunstgras dat gemaakt is van polypropyleen is het goedkoopst in aanschaf. Het materiaal is goedkoop, maar het beschadigt ook sneller en is minder duurzaam. De levensduur is daarom korter dan van andere materiaalsoorten die voor kunstgras worden gebruikt. Voor wat kleinere toepassingen kan polypropyleen kunstgras een goede keuze zijn. Vooral als het niet veel belopen en belast wordt.

Polyethyleen

Ben je op zoek naar kunstgras dat er realistischer en zachter uitziet? Dan is kunstgras van polyethyleen een goede keuze. Kunstgras van dit materiaal voelt zachter aan en is soms bijna niet te onderscheiden van echt. Kunstgras van polyethyleen is een stuk duurder, maar als je voldoende budget hebt en voor kwaliteit wil gaan is polyethyleen een goede keuze.

Nylon 

Kunstgras van Nylon gaat het langst mee en is van uitmuntende kwaliteit. Dit soort kunstgras kan het zwaarst belast worden en is het best bestand tegen hoge en lage temperaturen. Het nadeel van nylon is dat het stijf is en vaak hoge kosten met zich meebrengt. 

Voordelen van kunstgras

Kunstgras heeft een aantal grote voordelen. Heb je niet veel tijd om in je tuin te werken, dan is kunstgras ideaal. Je tuin ziet er altijd netjes uit en heeft weinig onderhoud nodig. Ook als je allergisch bent voor graspollen is kunstgras handig. Zo heb je minder last van tranende ogen en een loopneus.  

Nadelen van kunstgras

Naast een hoop voordelen heeft kunstgras ook nadelen. Zo is barbecueën op kunstgras gevaarlijk. De kunstgrasmat kan gaan smeulen door de warmte en hete asdeeltjes. Let ook op met sigaretten en andere warme dingen. Kunstgras is natuurlijk geen echt gras. Het heeft niet de kenmerkende grasgeur die echt gras heeft. Daarnaast is kunstgras niet goed voor de biodiversiteit in je tuin. Kunstgras is daarnaast ook duurder in aanschaf dan echt gras en in de zomer kan het erg warm worden in je tuin. 

Hoe wordt kunstgras aangelegd?

Het aanleggen van kunstgras is een tijdrovende klus. Eerst moet de ondergrond klaar worden gemaakt voor het leggen van kunstgras. De ondergrond moet ongeveer 5 centimeter diep worden uitgegraven. Daarna wordt de ondergrond geëgaliseerd met een hark. Daarnaast wordt een zandbed van ongeveer 3 centimeter aangelegd over de grond. Meestal wordt hiervoor stratenmakerszand gebruikt. Daarnaast wordt de grond egaal gemaakt met een trilstamper.

Onderdoek

Hierna wordt de onderdoek op het zandbed gelegd. Op de hoeken wordt het doek vastgezet met een kunstgrashaak. Zo kunnen wortels en onkruid niet door het doek komen en komen er geen deuken in het kunstgras.

Kunstgras leggen

Vervolgens wordt het kunstgras uitgerold en worden de plooien rechtgetrokken. Het is belangrijk dat er goed op de richting waarin de sprieten staan wordt gelet. Wanneer er meerdere stukken aan elkaar worden gelijmd moeten de sprieten allemaal dezelfde kant op staan. 

Naden snijden

Vaak komt het kunstgras qua afmeting niet goed uit bij muren en randen. Het kunstgras kan gemakkelijk worden gesneden door het strak tegen de muur te plaatsen en met een stanleymes strak af te snijden. 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.