5 tips voor een goede tuinindeling

25-03-2022

Of je nu een nieuw huis hebt of een oud huis gaat verbouwen, het hebben van een tuin is genieten geblazen. Het voelt als een extra ruimte rondom je huis, waar je heerlijk in de buitenlucht kunt zijn. Er komen echter wel een aantal zaken bij kijken. Het is daarom handig een overzicht je maken van wat jij het liefst in de tuin wilt hebben. Zo moet het binnen het budget passen en moet je gaan bedenken of je zelf aan de bak gaat of het wil uitbesteden. Om jou op weg te helpen geven we je 5 tips voor een goede tuinindeling. 

Waar moet je nu precies rekening mee houden? Je ziet al snel letterlijk de bomen door het bos niet meer en hebt even geen idee waar je nu precies moet beginnen. Net als veel andere dingen in het leven begint ook het indelen van je tuin met een plan.

1.Het plaatsen van een tuinset

Als jij graag een leuke tuinstoel of een mooie picknicktafel met rugleuning wilt hebben, dan is het zaak dat je weet waar je dit moet plaatsen. Daarbij kun je natuurlijk kiezen uit een fraaie douglas picknicktafel of een andere soort. Het gaat er in dit geval om dat jij een plek kiest waar je het liefste zit. Ben jij een liefhebber van de zon? Zorg dan dat je uitvindt waar de zon op welk moment van de dag schijnt. Op deze manier kun je ervoor kiezen om de tuinset of picknicktafel op die plek te zetten. 

Heb je even geen inspiratie? Check dan de mooie sets van Rooijackers Picknicktafels

2.Kies een stijl

Bij het bedenken en indelen van een tuin is het raadzaam vooraf een bepaalde stijl te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit landelijk of strak. En ook kun je bepalen of je veel plantjes wilt of juist heel weinig. Als je hier een keuze in hebt gemaakt, wordt het gemakkelijker om te bedenken wat je nu op welke plek zou willen hebben. Door de indeling wordt er al een bepaalde afbakening gemaakt en vallen er al talloze producten af. En gezien de vele mogelijkheden van tegenwoordig is dit absoluut een luxe. 

Tuin inrichten meubels

3.De zichtlijnen

Het creëren van zichtlijnen doe je door de indeling aan te passen op wat je wilt zien en waar je graag zit. Als jij een kleine tuin hebt, dan is het leuk als je een volledig overzicht op de tuin hebt. Is jou tuin een meter of 20 a 30 diep? Dan is het de vraag of je dit ook wilt hebben. Je kunt een tuin uitdagender maken door bijvoorbeeld te werken met hoogteverschillen. Als jij een lange grasmat hebt, waarna je vervolgens via een trapje naar de vlonder loopt, dan kan dit voelen als weer een extra plek in de achtertuin. Het is daarnaast vooral leuk als je vanuit de woonkamer niet alleen maar meubelen ziet, maar ook de echte tuin. 

4.Verlichting

Wil jij ’s avonds extra sfeer creëren in de achtertuin? Dan kan het leuk zijn om verlichting te plaatsen. Hiervoor moet je echter wel in de gaten houden dat er kabels door de tuin moeten worden gelegd. Het is van belang dat je met een lichtplan komt. Je wilt niet alles lichtjes op dezelfde plek hebben en het zou leuk zijn als die verdeeld is. 

5.Onderhoud

Probeer in te schatten of jij veel of weinig tijd kwijt wilt zijn aan het onderhoud van de tuin. Als jij veel planten en onderdelen hebt die onderhoud nodig hebben, ga je hier veel tijd aan kwijt zijn. Kies jij voor tegels met alleen een boom, dan weet je dat je hier niet al te veel tijd aan hoeft te besteden. Het is daarom van belang dat je eerlijk bent tegenover jezelf en je tuin hierop inricht. Voor je weet sta je met een dure tuinman of een tuin die er werkelijk waar niet uit ziet. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je hebt in dit artikel 5 tips gelezen voor ideale tuinindeling. We hopen dat je realiseert dat het maken van een goed en duidelijk plan het jou erg makkelijk zal maken. Daarnaast is het goed om lang na te denken over jouw keuzes, aangezien je een tuin niet elk jaar zult veranderen. Zorg dus dat je de juiste keuze maakt. Alles gaat en staat met een goede voorbereiding. Hoe duidelijker jij voor ogen hebt wat je wilt, hoe sneller en beter jouw tuin er straks uit gaat zien. Op deze manier kun je lang en onbezorgd genieten van die fijne, extra buitenruimte van jouw huis. 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.