7 manieren om water te besparen in je tuin

23-05-2022

Water besparen in de tuin is net zo belangrijk als in huis. Zo kun je voorkomen dat je te veel moet sproeien deze zomer.

1. Geef op het juiste moment water

Geef planten water als het koeler is buiten. Bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Dan voorkom je dat een groot deel van het water verdampt.

2. Verzamel regenwater

Regenwater van het dak opvangen is een ideale manier om water te besparen. Bovendien is het eenvoudig. Met een regenton van elho leid je het water uit de regenpijp naar een opvangreservoir om later te gebruiken.

3. Hergebruik water

Hergebruik van water uit bad en douche is een goede manier om water een tweede keer te gebruiken.

4. Gebruik de juiste hoeveelheid water

De juiste hoeveelheid water hangt af van het bodemtype. Lichte zandgrond moet je vaker bewateren dan zware grond. Kleigrond kan minder vaak worden bewaterd, maar heeft meer water nodig. De vuistregel is om de week 24 liter per vierkante meter. Dat is ongeveer twee en een halve gieter van 10 liter per vierkante meter.

Water

5. Gebruik de beste bewateringstechnieken

Om onder de bladeren van planten te sproeien en de omringende grond droog te laten, gebruik je het beste een waterslang of gieter. Hierdoor komt het water terecht waar het nodig is. Sproeiers zijn ideaal om een groot oppervlak als het gazon te besproeien.

6. Verbeter de bodemstructuur

Door organisch materiaal aan de grond toe te voegen, verbeter je de structuur ervan. Hierdoor kan de bodem beter vocht vasthouden. Denk bij organisch materiaal aan compost en gecomposteerde paardenmest.

Je kunt ook de bodem rondom vaste planten en struiken bedekken met gemaaid gras, stro of houtsnippers. Dit heet mulchen. Het zorgt er eveneens voor dat vocht uit de grond minder snel verdampt tijdens droge periodes. Daardoor hoef je minder vaak water te geven.

7. Gebruik kokospotgrond voor potten

Kokospotgrond houdt goed vocht vast en is daarom ideaal voor gebruik in potten en hangmanden. Ook hiermee bespaar je op waterverbruik in de tuin.

Folder downloaden

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.