Wat je moet weten over potgrond

08-06-2021

In de afgelopen jaren is tuinieren en alles dat daarbij komt kijken ontzettend populair geworden. Door de coronacrisis is de vraag naar volkstuinen bijvoorbeeld enorm gegroeid en binnenshuis pakken mensen vaker uit met planten, kruiden en bloemen. Ook wanneer je niet over een (volks)tuintje beschikt kun je dus aan de slag met planten en bloemen. Met een paar potten en plantenbakken vol potgrond fleur je ieder terras of balkon op. Weet je niet goed met welke potgrond je aan de slag moet gaan? Of wat voor een soort potgrond er überhaupt beschikbaar is? In dit artikel lees je meer over potgrond en alles dat je daarover moet weten.

Wat is potgrond precies?

Voor we je daar meer over vertellen, is het goed om te weten wat potgrond precies is. Potgrond is namelijk meer dan zand of aarde dat je gebruikt voor de planten in je tuin. Het is een verzamelnaam voor alle soorten aarde die je nodig hebt voor het plaatsen van bloemen, kruiden of planten in bakken, potten en manden. Ben je op zoek naar grond voor in je tuin (dus niet voor in potten)? Dan ga je voor tuinaarde als aanvulgrond voor de bestaande grond in je tuin. Het grootste verschil tussen potgrond en tuinaarde is dat tuinaarde veel zwaarder is dan potgrond. 

De aarde wordt gebruikt voor het verbeteren en bemesten van de grond, terwijl potgrond dient als voeding voor je planten. Potgrond bestaat voor het grootste deel uit veen - een grondstof die al enkele eeuwen oud is. Veen bestaat uit plantenresten en is heel waterabsorberend. Dat is aantrekkelijk voor planten en bloemen, omdat aanwezig vocht zo lang kan worden vastgehouden en planten en bloemen sneller en beter kunnen groeien. Bij sommige soorten potgrond wordt veen gemengd met kokos, kalk of compost - deze ingrediënten zorgen ervoor dat planten nóg beter kunnen groeien.

Wat is de beste tijd om te beginnen met potgrond?

Planten en bloemen in bakken, manden en potten hebben om de zoveel tijd nieuwe potgrond nodig voor de verdere groei. Dat in combinatie met water zorgt voor een prachtig groen of gekleurd resultaat. Het voorjaar is de beste tijd om nieuwe potgrond aan te brengen. Dat is namelijk de periode vlak voordat alle planten en bloemen weer gaan groeien en bloeien. Ook is dit dé tijd voor het planten van nieuwe eenjarige planten zodat ze genoeg voeding hebben om mooi te groeien. De vroege zomer is ook nog een goede tijd om hiermee te beginnen.

Wanneer je nieuwe planten wilt planten en niet zeker weet vanaf wanneer dat kan, houd dan 15 mei aan. Rond deze datum is de kans op nachtvorst nihil waardoor je planten en bloemen de tijd en vooral de temperatuur krijgen om zich te ontwikkelen. Op dat moment hebben de planten de voeding ook het meest nodig. Ze groeien ongeveer door tot het einde van de zomer, wat betekent dat ze daarna geen nieuwe potgrond meer hoeven. Ook in de herfst en de winter hoef je geen potgrond toe te voegen aan de planten. De volgende ronde begint weer in het voorjaar erna.

Welke soorten potgrond bestaan er?

Tot slot is het goed om te weten dat er verschillende soorten potgrond bestaan. De meeste mensen kiezen standaard voor universele potgrond. Dat is potgrond die geschikt is voor alle soorten planten en bloemen. In universele potgrond zit voor ongeveer twee maanden aan plantenvoeding en je kunt deze variant zowel gebruiken voor in potten als ter ophoging of het egaliseren van borders of voor je moestuin. Naast de standaard variant kun je nog kiezen voor langwerkende potgrond en rijke potgrond die allebei over meer voeding beschikken. De rijke potgrond is bedoeld voor planten en bloemen met speciale wensen. Rozen, palmen en hortensia’s groeien bijvoorbeeld beter met speciale potgrond.

Tot slot zijn er uiteraard nog veel meer producten die ervoor kunnen zorgen dat je planten sneller groeien en beter verzorgd zijn. Zo kun je bijvoorbeeld hydrokorrels onderin de pot (onder de potgrond) leggen, zodat de wortels van de plant meer houvast krijgen en het geheel beter kan groeien. Deze korrels worden ook vaak gebruikt als decoratie bovenin de pot of plantenbak. Hiermee voorkom je ook nog eens dat de grond droog wordt. Daarnaast kun je kiezen voor biologische potgrond, die uit biologische meststoffen en een organische voedingsmix bestaat. Ook heb je de keuze uit diverse soorten grondmest als extra voeding voor de bodem evenals andere grondverbeteraars. Zolang je dit soort producten combineert met goede potgrond heb je in ieder geval een goed begin van je tuin.

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.