Vijver aanleggen

Franca Lakeman on 19-11-2019

Je tuin is het verlengstuk van je huis en een belangrijk onderdeel van je woonomgeving. Net zoals de vormgeving van je interieur binnenshuis, kan jij je tuin volledig inrichten naar eigen smaak. Er zijn veel mensen die voorkeur geven aan een tuin die weinig onderhoud verreist. Dit soort tuinen bestaan over het algemeen uit een stenen oppervlakte met een paar plantenbakken. Ben jij een echte flora liefhebber? Overweeg dan eens een vijver te maken. Naast een natuurlijke uitstraling, lijkt je tuin optisch een stuk groter. 

Bloemen in de vijver

Vijver maken

Een vijver aanleggen kost moeite, tijd en geld. Voordat je begint is het slim om een plan van aanpak te maken. In dit overzicht kan je alle gedetailleerde informatie uitwerken. Op deze manier krijg je stapsgewijs inzicht in de benodigde materialen, kosten en werkzaamheden. Zorg ervoor dat je genoeg vrije tijd hebt om deze klus onder handen te nemen, want je kan er een flinke tijd mee bezig zijn. De meeste mensen hebben weinig kennis over de constructie van een vijver. Schakel daarom een vakman in die jou kan helpen met het leggen van een basis. Begin ten eerste met het uitwerken van een ontwerp voor je vijver. Waar moet je allemaal op letten bij het opstellen van een uitgekiemd plan? Geef jij voorkeur aan een vierkante vijverbak of rond?

Houd rekening met de volgende elementen voor je vijver:

 • Formaat
 • Materialen
 • Soort vijver
 • Vijverinrichting
 • Plattegrond
 • Beplanting
 • Randafwerking
 • Onderhoudsplan

Het formaat van je vijver spreekt voor zich. Let goed op bij de verhouding van de vijver in vergelijking met de oppervlakte van je tuin. Een vijver moet natuurlijk niet je hele tuin overnemen, zorg daarom voor een balans. Daarbij is het noodzakelijk materialen te kopen die geschikt zijn voor je vijver. Je kan gebruik maken van vijverfolie, (voorgevormd) polyester, asfalt en beton. Wilt je niet teveel geld uitgeven aan je vijver en geef je voorkeur aan een simpele vierkante vijverbak? Dan is vijverfolie het geschikte materiaal voor jou! Dit materiaal is gemakkelijk zelf te installeren en is de goedkoopste methode voor het aanleggen van een vijver. Daarnaast gaat vijverfolie een lange tijd mee.

Vissen in de vijver

Rechthoekige vijverbak

Naast materiaal en formaat van je vijver is de keuze in welk soort vijver je kiest doorslaggevend. Er zijn twee soorten te onderscheiden: formele vijvers en natuurlijke vijvers. Een formele vijver heeft een duidelijk overgang tussen vijver en land, mede door de strakke randafwerking. Een natuurlijke vijver heeft geen strakke randafwerking, waardoor land en vijver geleidelijk op elkaar overlopen. Een rechthoekige vijverbak biedt de beste vorm voor een formele vijver. Bij het opstellen van een plan van aanpak moet je ook rekening houden met de inrichting van je vijver. Welke planten passen bij jou type vijver en smaak? Zie hieronder stapsgewijs hoe jij het beste aan de slag kan maken bij het installeren van je vijver.

Stappenplan: stapsgewijs een vijver aanleggen

 1. Schakel een expert
 2. Maak een plattegrond van je tuin en vijver
 3. Kies een geschikt vijverontwerp uit
 4. Maak een keuze in een natuurlijke of formele vijver
 5. Kies de geschikte materialen: vijverfolie, asfalt, beton of een andere optie
 6. Zorg voor een goede verhouding in formaat tussen tuin en vijver
 7. Vergeet de randafwerking van je vijver niet
 8. Selecteer waterplanten die aansluiten bij je vijver
 9. Laat je adviseren door een expert en maak een overzichtelijk onderhoudsplan
 10. Tijd om aan de slag te gaan!

Veel plezier met het bouwen van je vijver. 

 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.