Richt jouw tuin ook Boho in!

24-06-2024

Niet nieuw, wel nog steeds heel populair: de Boho-woonstijl. Deze verbazende en rijke stijl is gebaseerd op een mix van exotische invloeden en experimentele kunstvormen. Kom erachter wat er zo leuk is aan deze interieurstijl en leer hoe je zelf een Boho-tuin creëert!

Wat is Boho precies?

‘Boho’ staat voor ‘Boheemse stijl’. Bohemen is een landstreek in Tsjechië, en het was in de negentiende eeuw een geliefde bestemming voor excentrieke schilders, filosofen en socialites. In Bohemen lieten de reizigers zich inspireren door stoffen en kunst uit verre Aziatische landen, door nieuwe avant-garde kunststromen uit Europa, en door de eeuwenoude stijlen van het landelijke Bohemen. Het resultaat was een spetterende combinatie van verschillende invloeden, die in de afgelopen eeuw nog verder tot bloei kwam. Nog steeds worden kunstzinnige types met een min of meer nomadisch leven wel als ‘bohemiens’ aangeduid.

Kleur is een belangrijk element van Boho

Als stijl fanaten over Boho praten, dan hebben ze het vaak over een combinatie van sprankelende kleuren. Voor een deel klopt dat: tropische, warme en felle tinten horen bij Boho en wekken de indruk dat je naar een woning of tuin op een eiland ver weg staat te kijken. Maar tegelijk mogen deze opwindende kleuren ook gecombineerd worden met zachte aardetinten en met zwart en wit. Zo vormt het geheel een interessant kleurencontrast. Ook pakkende patronen horen thuis binnen deze trend. In de 19e eeuw werden de indrukwekkende patronen van Oosterse stoffen en Perzische tapijten heel gewild in Europa, en dit soort klassieke prints zie je nog steeds op kussens, vouwgordijnen en sierkleden van de Boho van nu.

Natuurlijke materialen zijn onmisbaar

Opmerkelijke kleuren zijn dus één element van een mooie Boho-tuin. Een andere is het gebruik van natuurlijke materialen, waarschijnlijk beïnvloed door de simpele bouwstoffen die de Boho-reizigers op het Tsjechische platteland tegenkwamen. Een loungeset of bankstel kopen van diep gekleurd en solide houtsoorten is bijvoorbeeld een goede keuze. Deze meubels mogen simpel en zelfs een beetje boers zijn, maar je mag ook kiezen voor zorgvuldig bewerkte sier meubels. Stoffeer de buiten zithoek met zitkussens van natuurlijke stoffen (linnen, wol en zelfs leer of bont). En wissel af met sierkussens met die felle kleuren en motieven waar we het over hadden. Ook tafeltjes en stoelen van rotan en bamboe (alweer uit Azië) mogen in een Boho-terras staan.

Tropische en inheemse planten in één stijl

Je hebt inmiddels wel door dat de Boho-stijl een mix is van wild uiteenliggende invloeden. Dat zie je ook als je het plantenbestand voor jouw Boheemse tuin gaat samenstellen. Je mag namelijk tropische en Europese planten door elkaar heen gebruiken. Als Europese planten doen vingerhoedskruid, bolgewassen, clematissen en lavendel het heel goed. Exotische palmen, mandarijnen boompjes, dahlia’s en bougainvillea's zijn favoriete exoten. Deze planten werden 150 jaar geleden voor het eerst in onze streken te zien en waren toen een must-have. Houd er rekening mee dat je sommige van deze planten in de winter in een serre moet plaatsen tegen de vrieskou. Zo houd je je Boho-tuin jaar na jaar op z’n allermooist. Overleven ze het niet? Dan heb je weer een excuus om een nieuwe blikvanger aan je tuin toe te voegen – de mogelijkheden zijn onbeperkt!

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.