Regenwaterbeheer: hoe maak je jouw tuin klaar voor een nat seizoen?

24-01-2024

Op het moment dat de herfst begint te naderen, weet je maar al te goed hoe regenachtig het kan zijn in ons kikkerlandje. Misschien heb je de paraplu al klaar liggen en je verruilt je garderobe voor de wat meer warme en regenbestendige items. Maar heb je ook al de nodige maatregelen getroffen voor de tuin? Het is namelijk een goed idee om een keer kritisch te kijken naar het regenwaterbeheer - en daar een aantal aanpassingen in door te voeren indien nodig. Waar je zoal aan kunt denken, lees je in dit blog. 

Is de tuin op dit moment in staat om water af te voeren?

Steeds meer tuinen worden vandaag de dag voor een erg groot deel betegeld opgeleverd. En dat is vooral het geval bij nieuwbouwwoningen. Dit is natuurlijk erg praktisch, maar wel een stuk minder goed voor de planeet. Want door een betegelde tuin te hebben, kan de hemelwaterafvoer veel minder goed plaatsvinden. Je hebt namelijk altijd wel wat gras en groen nodig om het water goed af te voeren. Neem het ontwerp van je tuin daarom een keer goed onder de loep en vervang - als dit nodig is - een aantal tegels voor wat meer bloemen, planten en gras.

Ga slim om met het gebruik van water en zet een regenton in de tuin neer

Maar er zijn nog veel meer tuinbenodigdheden - bijvoorbeeld van Vos Products - die je sterk in overweging kunt nemen voor je eigen buitenruimte. Heb je bijvoorbeeld al eens een keer overwogen om een regenton in de tuin neer te zetten? Het hemelwater wordt daardoor goed opgevangen én je hebt meteen een voorraad water om te gebruiken tijdens de warmste dagen van het jaar. Je hoeft daardoor minder vaak gebruik te maken van het grondwater, wat dus ook weer voor een stukje duurzaamheid zorgt. En dat is vandaag de dag belangrijker dan ooit. 

Start altijd op tijd met het treffen van de nodige maatregelen 

Het laatste waar je op zit te wachten, is dat je te laat de nodige maatregelen hebt getroffen. Begin daar dus altijd ruim van tevoren mee voordat het seizoen begint. Door een keer een bezoek aan een specialist te brengen, kun je uitgebreid worden geïnformeerd over de opties die er zijn. Geef je op korte termijn je tuin een leuke upgrade en ga je daardoor voor een veel duurzamer concept?

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.