Wat heb je nodig voor een vijver?

24-08-2021

Het aanleggen van een vijver is een flinke klus. Het betekent vaak dat de tuin volledig op de schop moet. Denk hierbij aan de bestrating, de planten moeten verzet worden of bomen moeten gerooid worden. Vaak denken mensen dat ze daarmee al gauw klaar zijn en er zo een vijver geplaatst kan worden. Dit is echter niet het geval. Er komt namelijk nog meer kijken bij een vijver dan alleen een vijverbak. Welke vijverbenodigdheden je nodig hebt, dat vertellen we je graag!

Vijverfolie

Het meest gebruikte materiaal bij de aanleg van een vijver is de vijverfolie. Dit komt doordat het over enkele voordelen beschikt ten opzichte van andere bouwtechnieken. Zo kun je vijverfolie in elke gewenste vorm leggen en je kunt zo een eigen model ontwerpen. Daarnaast is het erg elastisch materiaal, waardoor je gemakkelijk aanpassingen kunt maken. Ook een bodemdrain is hierdoor makkelijk achteraf nog in te maken. Bovendien is het goedkoop materiaal, uitermate geschikt voor de portemonnee dus!

Vijverpompen

Een vijverpomp laat je water ademen en is dus essentieel bij een vijver. Er zijn alleen vele soorten vijverpompen, dus waar kies je voor? Dat is voornamelijk afhankelijk van de capaciteit en het vermogen. Het vermogen geeft aan hoeveel liter water de pomp in een uur kan verplaatsen. De capaciteit die je nodig hebt, hangt af van waarvoor de pomp moet dienen of wat hij moet bevoorraden. In de regel stellen wij altijd tussen de 25 en 50% van de totale vijverinhoud. Bij het kiezen voor een vijverpomp is het dus van belang dat je weet hoe groot je vijver is en dat je weet hoeveel liter water in de vijver past. 

Vijverfilter

Een vijverfilter is nodig om het water voor de vissen zuiver te houden, zodat er geen ongewenste beplanting of moeras kan ontstaan. Bovendien is het voor veel vissen zelfs schadelijk en dient er goed opgelet te worden dat de juiste filter gekozen wordt. Voor kleinere vijvers zijn drie soorten filters geschikt: de onderwaterfilter, de oeverfilter en de drukfilter. Bij grotere vijvers die ook meer belast worden, zijn er er ook sterkere filters nodig. Hiervoor zijn de beadfilters en de druppelfilters het meest geschikt. 

Voor de vissen

Ook niet onbelangrijk bij een vijver: de vissen zelf. Vissen dienen goed verzorgd te worden. Ze hebben naast visvoer ook af en toe wel eens medicijnen nodig en daarnaast is het van belang dat ze beschikken over verschillende soorten planten in de vijver. Mensen denken vaak dat deze planten puur decoratief zijn, dat is echter niet helemaal waar. Ze hebben ook een functie. Zo zijn er bijvoorbeeld zuurstofplanten, die de vissen van extra zuurstof voorzien. Maar bovenal zorgen ze voor goede waterkwaliteit en biologisch evenwicht.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.