Overkapping kopen

Claudia Sloot on 12-09-2019

Als de zomer eenmaal achter de rug is begint het bij de meesten te kriebelen… Is de zomer nu echt afgelopen? Iedereen wil zo lang mogelijk genieten van de tuin en de buitenlucht. Dan kom je al snel uit bij overkappingen. Misschien heb je een tuin overkapping zien staan bij bekenden of denk je er al langer over om een overkapping aan huis aan te schaffen. In dit artikel geven wij je tips bij de aanschaf van een overkapping kopen.


tuin overkapping

 

Soorten overkappingen

Je kunt natuurlijk kiezen voor verschillende overkappingen. Je kunt een overkapping los in je tuin plaatsen, maar ook tegen het huis aan. Je kunt kiezen voor een aluminium of kunststof afdak of voor een houten tuin overkapping. In grote lijnen zijn dit de verschillende soorten overkappingen.

 • Terras overkapping

 • Tuin overkapping

 • Douglas overkapping > houtsoort

 • Overkapping aan huis

 • Veranda

 • Prieel

 • Pergola

Sommige van de bovenstaande soorten hebben een open dak, maar bij de meesten is het dak dicht. Ook zijn er varianten met zijwanden of zelfs die je helemaal dicht kunt maken in de koude periodes!


overkapping aan huis

 


Tips bij het kopen van een overkapping

 1. Check de regels van de gemeente

  Voordat je een keuze gaat maken en je gaat verdiepen in de verschillende soorten, is het verstandig dat je eerst kijkt wat er voor jouw situatie mogelijk is. De omvang en oppervlakte is hierbij het meest van belang. Het zou natuurlijk gezien kunnen worden als aanbouw en je mag maar een bepaald percentage van je grond bebouwen.

 2. De kwaliteit en materiaalkeuze

  Er zijn uitéénlopende prijzen van overkappingen verkrijgbaar. De ene tuin onverkapping is duurder dan de andere. Dit is grotendeels afhankelijk van de materiaalkeuze. Een goedkopere tuin overkapping kan aantrekkelijk lijken, maar als er hierbij geen puur aluminium gebruikt is, maar een mix aan metalen, dan kan dit invloed hebben op de sterkte van het materiaal. Uiteindelijk dus ook de levensduur. Lees je dus goed in en laat je adviseren!

 3. Impact op de woning

  Als je ervoor kiest om een overkapping aan huis te bevestigen, dan is het van belang om rekening te houden met het gewicht van de overkapping. Zeker bij wat oudere woningen is het mogelijk dat het gewicht van de overkapping impact heeft op de buitenmuur. Laat je dus goed adviseren door een expert, zodat je wel een mooie overkapping hebt staan, maar met schade aan je buitenmuur. Aluminium zou als materiaal en goede oplossing kunnen zijn, omdat dit materiaal een stuk lichter is ten opzichte van hout.

 4. Fundering

  Bepaal goed welke ondergrond je voor je overkapping gaat gebruiken. Bij een ondergrond die kan gaan verzakken, is dit natuurlijk niet goed voor de overkapping én de woning in het geval dat deze eraan vast zit. Bij een zware overkapping is het zelfs nodig om een fundering te leggen. Doe wat nodig is zodat de steunpilaren niet gaan verzakken.

terrasoverkappingen


Overkapping kopen

Een overkapping is een investering in je buitenruimte, maar deze zul je ruimschoots terugverdienen op het moment dat je je huis te koop zet. Het geeft een meerwaarde aan de woning en vergroot de leefruimte. Dat betekent dus nu extra genieten voor jou en mocht je ooit het huis willen verkopen, dan heb je er wederom profijt van. Laat je goed adviseren en kijk bij meerdere partijen. Zo kun je goed vergelijken op het gebied van kwaliteit en prijs en kun je de beste keuze maken voor jouw situatie. Wil je liever zelf een overkapping maken? Lees dan onze blog hierover! 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.