Help! Hoe houd ik mijn tuingrond gezond?

14-02-2022

Met de jaargetijden mee verandert de structuur van tuingrond ook. Dit kan gevolgen hebben voor de bloemen, planten en gewassen die je in de tuin hebt staan. Het vereist wat werk, maar je krijgt er een mooie tuin voor terug. De grote vraag blijft alleen; hoe zorg je ervoor dat je tuingrond gezond is en ook gezond blijft? Tuinaarde kopen bij Tuinshop.nl zorgt voor een goede start, maar een goed begin is het halve werk dus lees verder voor de juiste manier van onderhoud!

Juiste tuinaarde en voeding

Een gezonde tuin begint bij het kiezen van de juiste tuinaarde. Hier kun je kiezen uit twee verschillende soorten; bemest en onbemest. Voor sommige planten is het beter om te kiezen voor bemeste aarde en voor andere planten werkt een onbemeste grond weer beter. Pokon tuinaarde dient gemengd te worden met de grond in de tuin. In deze tuinaarde zitten veel natuurlijke voedingsstoffen die de groei van bloemen en planten bevorderen. Daarbij is het goed doordringbaar voor de wortels, wat gunstig is wanneer er weinig regenval is. Neem voor het aanbod op Tuinshop.nl een kijk op de website! Mocht je er zelf voor kiezen om de grond te voeden dan zijn daar verschillende manieren voor. Wij zetten ze op een rij: 

  • Organische meststof, zoals compost en koemest;
  • Minerale meststof, kunstmest. Verrijkt met stikstof, fosfor en kalium;
  • Vloeibare meststoffen, vermengd met water;
  • Koemestkorrels. 

Meststoffen

Elk van deze meststoffen voeden de aarde. Het verschil zit hem in het gebruik ervan en de regelmaat. Vloeibare meststof kan het beste gebruikt worden op momenten dat de planten direct voeding nodig hebben. Je brengt het zo dicht mogelijk bij de wortels aan, zodat het zo snel mogelijk wordt opgenomen. Het gebruik van koemestkorrels heeft veel voordelen. Zo is de grond goed bewerkbaar, ‘ademt’ de grond beter en het reguleert de vochtigheid van de grond. 

Verzorging per seizoen

Het is aan te raden om je tuin zo’n 3x per jaar te bemesten. Om te beginnen in het voorjaar, zodat de bloemen en planten goed groeien. Vervolgens in de zomer om de voedingsstoffen in de grond aan te vullen en als derde keer in de herfst, om de bodem winterklaar te maken. Aan welke voedingsstoffen de planten behoefte hebben verschilt per soort. Kijk daarom goed naar de benodigdheden en neem dit ook mee in je keuze voor plantensoorten. Het mooiste is natuurlijk als ze allemaal goed samen in één grond kunnen groeien. Voor de bemesting in de herfst is het belangrijk om een kaliumrijke voedingsstof toe te voegen. Dit beschermt de grond tegen vorst en verbetert de kwaliteit van de bloemen en planten. Hoe je precies moet tuinieren gaat met vallen en opstaan en de beste manier om erachter te komen wat het beste voor jouw tuin werkt is door simpelweg aan de slag te gaan!

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.