Februari: Het Perfecte Moment om Te Snoeien

19-02-2024

Winterse Rust en Snoeikunst

In februari bevindt de tuin zich nog in een winterse rust, maar dat betekent niet dat je je snoeischaar moet laten rusten. Dit is juist het ideale moment om bomen en struiken te snoeien, terwijl ze in hun winterslaap zijn. Snoeien in februari stimuleert gezonde groei in het komende seizoen. Neem de tijd om dode takken en overtollige groei weg te knippen, waardoor de planten ruimte krijgen om te ademen.

Fruitbomen in Vorm Brengen

Februari is de maand waarin fruitbomen je dankbaar zullen zijn voor een goede snoeibeurt. Door nu de takken van appel- en perenbomen te snoeien, bevorder je niet alleen een betere luchtcirculatie, maar stimuleer je ook de ontwikkeling van vruchtbare knoppen. Verwijder kruisende takken en zorg ervoor dat het midden van de boom open blijft, wat essentieel is voor een goede oogst later in het jaar.

Rozen Verzorgen voor Bloei

Laat je rozentuin stralen door in februari aandacht te besteden aan de rozensnoei. Verwijder oude, dode takken en knip de overige takken terug tot ongeveer 15-20 centimeter boven de grond. Dit stimuleert nieuwe groei en verbetert de bloei. Denk eraan om scherpe snoeischaren te gebruiken om een schone snede te maken en ziektes te voorkomen. Met de juiste zorg zal je rozentuin je later in het jaar belonen met prachtige bloemen.

 

 

Hagen en Struiken Onder Controle Houden

Februari biedt ook de gelegenheid om hagen en struiken onder controle te houden. Door ze nu te snoeien, geef je ze de kans om in het voorjaar weer fris en gezond uit te lopen. Let er bij het snoeien van hagen op dat je de bovenkant iets smaller maakt dan de onderkant, zodat ook de onderste takken voldoende zonlicht ontvangen. Dit resulteert in een gelijkmatige groei en een mooie, volle haag.

Voorjaarsbloeiers Knippen en Verjongen

Last but not least, vergeet niet om aandacht te besteden aan je voorjaarsbloeiers. Sneeuwklokjes, krokussen en andere bloemen die de eerste tekenen van de lente aankondigen, kunnen ook een snoeibeurt gebruiken. Verwijder verwelkte bloemen en knip lange, slappe stelen terug. Dit bevordert niet alleen een nettere uitstraling, maar ook een gezonde groei en bloei in de komende maanden. Februari is het moment om je tuin voor te bereiden op een kleurrijk voorjaar!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.