Een kant en klare haag voor jouw tuin

27-10-2020

Er zijn verschillende manieren waarop je een haag kunt creëren in jouw tuin. Begin je bij het begin met het planten van de basis? Dan kan het jaren duren voordat je een volwaardige haag hebt. Daarom is een kant en klare haag een aanrader. In deze blog lees je meer over hagen en geven we je handige tips.

Haag

Een volgroeide haag?

Ja, dat lees je goed, een volgroeide haag in het welbekende rechthoekige formaat. De haag wordt geleverd met kluit in een natuurlijke bak, die je zo in de grond kunt plaatsen. Zo creëer je een mooie, natuurlijke afscheiding in je tuin, eventueel in combinatie met een schutting. Je kunt kiezen voor een lage haag van bijvoorbeeld 100 cm hoog of een hogere haag van 180 cm tot wel 3 meter hoog.

Voordelen van een haag

Je kiest natuurlijk vooral voor een haag omdat het je de nodige privacy geeft in je tuin. Er zijn echter nog wel meer voordelen:

  • Een haag houdt de wind deels tegen, waardoor je andere planten beschermd worden.
  • Een haag houdt de zon en warmte beter vast, waardoor het warmer wordt in je tuin.
  • Tegelijkertijd zorgt een haag voor schaduw, wat zeer welkom kan zijn op een hete dag.

Een nadeel van een haag is dat je deze geregeld moet snoeien. Het snoeisel heeft echter weer voordelen, omdat je dit kunt gebruiken als ‘mulch’ in je tuin. Zo kun je de bladeren in de winter in je plantenbed leggen, zodat je planten beter beschermd zijn tegen de kou.

Voorkom onkruid onder je haag

Vaak zit er een open stuk grond onder je haag waar onkruid graag welig tiert. Voorkomen is in dit geval een stuk makkelijker dan ‘genezen’. Hoe je dat doet? Met een worteldoek. Dit wordt ook wel een anti-worteldoek of gronddoek genoemd. De doek laat geen licht door, zodat er geen planten kunnen groeien in de grond (met uitzondering van de haag natuurlijk). Overigens laat een worteldoek wél water door, zodat je haag genoeg voeding krijgt.

Het kan trouwens wel gebeuren dat er na verloop van tijd onkruid op het worteldoek gaat groeien, omdat er bijvoorbeeld bladeren of zand op liggen. Stel dat je kiest voor een worteldoek, dan is het dus van belang dat je deze schoon houdt.

Overigens kun je worteldoek ook heel goed gebruiken als ondersteuning onder bestrating of bij het aanleggen van een vlonder.

Heb je al een schutting?

Zoals eerder genoemd kun je een schutting heel mooi combineren met een haag. Maar je kunt ook kiezen voor een zogeheten ‘wandcassette’. Dit is een verticale plantenbak gemaakt van hoogwaardig aluminium die je aan je schutting hangt. Ook deze kan worden geleverd inclusief beplanting! De wandcassette is makkelijk te vullen met een gieter. Met een wandcassette kleed je je schutting wat meer aan en maak je je tuin gezelliger.

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.