De perfecte combinatie van tuinplanten voor elk seizoen

08-08-2023

Als je jouw tuin wilt omtoveren tot een ware oase van bloeiende kleuren en geuren, is de keuze van tuinplanten een belangrijke eerste stap. Het samenstellen van een harmonieuze plantencollectie kan soms een uitdaging zijn, maar geen zorgen, in dit artikel bieden we je een uitgebreide gids. Hier ontdek je welke tuinplanten prachtig bij elkaar passen en wanneer je deze het beste kunt planten.


Een voorjaarspalet: narcissen en blauwe druifjes

Het voorjaar is een prachtig seizoen om je tuin tot leven te laten komen. Narcissen zijn een uitstekende keuze om je tuin te laten stralen met hun heldergele bloemen. Deze planten zijn winterhard en beginnen over het algemeen te bloeien in maart, afhankelijk van het klimaat.

Narcissen combineren uitstekend met blauwe druifjes, die hun dieppaarse bloemen onthullen in hetzelfde seizoen. Blauwe druifjes brengen een mooi kleurcontrast en werken als een natuurlijk accent dat de narcissen prachtig aanvult.

Het ideale moment om zowel narcissen als blauwe druifjes te planten is in het najaar, bij voorkeur rond oktober.


Zomerse pracht: rozen en lavendel

Voor een opvallende zomerse uitstraling zijn rozen en lavendel de perfecte combinatie. Rozen zijn tijdloos en brengen een romantische sfeer in elke tuin. Er zijn vele variëteiten beschikbaar, van klimrozen tot struikrozen, die elk een uniek aspect aan je tuin toevoegen.

Lavendel, met zijn kenmerkende paarse bloemen en rustgevende geur, is een geweldige aanvulling op rozen. Ze helpen ook om nuttige insecten zoals bijen en vlinders aan te trekken.

Het beste moment om rozen en lavendel te planten is in het voorjaar, meestal rond april of mei, afhankelijk van het klimaat.


Herfst in kleur: chrysanten en siergrassen

Herfst hoeft niet te betekenen dat je tuin minder kleurrijk wordt. Chrysanten komen in een breed scala aan kleuren, van warme oranje en rode tinten tot zachte pastels, en beginnen meestal te bloeien in de vroege herfst.

Combineer chrysanten met siergrassen voor een prachtig herfsttafereel. Siergrassen bieden structuur en beweging in de tuin, met hun wuivende pluimen die schitteren in de herfstzon.

Chrysanten en siergrassen kunnen het beste in het voorjaar of in de vroege zomer geplant worden, zodat ze tegen de herfst volledig gevestigd zijn.


Winterse charme: helleborus en winterheide

Wie zegt dat de tuin in de winter niet kan bloeien? Helleborus, ook wel kerstroos genoemd, begint vaak te bloeien in de late winter, met prachtige witte of roze bloemen.

Combineer helleborus met winterheide voor een verbluffende winterse display. Winterheide biedt prachtige paarse, roze of witte bloemen die het hele winterseizoen door bloeien.

Zowel helleborus als winterheide kunnen in de lente of de herfst geplant worden, zodat ze ruim de tijd hebben om te vestigen voor hun winterbloei.


Planten voor elk seizoen: blijvend groen en seizoensgebonden bloei

Door een mix van groenblijvende planten en seizoensgebonden bloeiers te combineren, zorg je ervoor dat je tuin het hele jaar door aantrekkelijk is. Groenblijvende struiken zoals buxus of hulst bieden structuur en kleur, zelfs in de winter. Voeg seizoensgebonden bloeiers zoals tulpen in het voorjaar, dahlia's in de zomer en asters in de herfst toe voor een voortdurende reeks kleuren.

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.