Creëer jouw eigen schaduwplekken

13-12-2021

Wanneer je een tuin of terras hebt zit je daar natuurlijk het liefst zo vaak mogelijk en al helemaal in de zomermaanden. En al houden we nog zo van de zon we zoeken ook de schaduw op. Omdat het simpelweg te warm wordt, ter bescherming tegen de zon of om gewoon iets beschutter te zitten. Misschien staan er in jouw tuin mooie bomen en grote struiken die voor een natuurlijke schaduw zorgen. Maar in alle andere gevallen zijn er gelukkig ook mooie opties.

We zetten er 5 op een rij.

1. Zonnescherm

Een heel handige en direct aan je huis te bevestigen optie is een zonnescherm. Zodra het mooi weer wordt creëer je hiermee een mooi beschut stuk tuin of terras. En indien niet meer nodig laat je het scherm gewoon weer verdwijnen. In vele kleuren, materialen en maten beschikbaar is er voor vrijwel iedereen wel een geschikt exemplaar te vinden. Laat je hier eens inspireren: https://www.zonwering-fabriek.nl/buitenzonwering/zonnescherm/

2. Pergola

Vaak direct grenzend aan je huis als overkapping maar ook elders in je tuin te plaatsen kun je met een pergola behoorlijk variëren. Het is doorgaans een stevig houten constructie die middels doeken zonwerend is maar ook begroeid kan worden door bijvoorbeeld blauwe regen, druiventakken of jasmijn. En door dit natuurlijke groen ontstaat er een fijne sfeer waar je heerlijk beschut onder kunt zitten.

3. Prieel

Hoewel vaak vergeleken met een pergola is een prieel toch net wat anders. Het is meestal een losstaand element met een rond of puntig dak en gemaakt van aluminium of PVC. Evenals een pergola kun je een prieel bedekken met een doek maar ook met natuurlijk groen. Het materiaal en formaat maakt een prieel vaak wat minder kostbaar dan een pergola. En doordat het niet zo robuust is en daardoor makkelijker te (ver)plaatsen kun je hiermee sneller een apart en misschien zelfs romantisch plekje in je tuin creëeren.

4. Parasol

Uiteraard is een parasol de meest voor de hand liggende en zeer praktische zonwering. En ook hierin is de keuze tegenwoordig reuze. Van relatief klein en makkelijk te plaatsen tot heel groot en zwaar. De meeste kun je naargelang de stand van de zon precies zo draaien zodat je altijd schaduw hebt waar jij dat wilt.

5. Zelf aan de slag

Met een beetje fantasie en handigheid kun je aan de hand van alle voorgaande bestaande zonweringen ook zelf aan de slag gaan. Zonwerende doeken zijn te koop. Net als houten palen, touwen en koorden. Ook de variatie aan klimplanten is enorm. Als je weet waar jij het liefst zit en waar je graag schaduw of beschutting wilt creëeren dan is het een kwestie van de juiste materialen aanschaffen, kijken waar je een en ander kunt bevestigen en hoe je vervolgens jouw ideale plek kunt maken. Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden om je eigen schaduwplek te creëeren!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.