3 tips over het verwerken van je groenafval

16-06-2021

Groene tuinen nemen weer toe in populariteit. Dat betekent wel dat er meer werk aan de winkel is dan wanneer je een volledig bestrate tuin hebt. Zo is het belangrijk om takken te snoeien, het gras te maaien en onkruid weg te verwijderen. Misschien heb je wel een moestuin die ook nog extra aandacht verdient. Bij het werken in de tuin krijg je met groenafval te maken daar moet natuurlijk een plekje voor zijn. Een tuinafval container is geschikt om groenafval kwijt te kunnen, maar er zijn nog meer tips beschikbaar.

1. Huur een groenafval container

Als je een grote tuin hebt of bezig bent met de inrichting van de tuin dan is de gewone huistuincontainer niet voldoende om al het groenafval op te ruimen. Het is dan wel handig dat het groenafval niet op een hoop in de tuin blijft liggen. Om het groenafval op te ruimen en te verwijderen, is het bijvoorbeeld mogelijk om een groenafval container of tuinafval container te huren. Hierin kan je dan takken, bladeren, gras en struiken kwijt.

2. Groenafval voor compost gebruiken

Er is ook een mogelijkheid om groenafval te verzamelen om als compost te gebruiken. Er zijn verschillende soorten compostsystemen om gebruik van te maken. In een grote tuin met ruimte is het bijvoorbeeld mogelijk om op een paar vierkante meter een composthoop te creëren. Zo is het voor een kleine tuin ideaal om groenafval en ander geschikt afval in een gesloten compostvat te laten composteren. Zelfs voor op een balkon zijn er mogelijkheden, zoals met een composteertrommel. Als je voor het eerst groenafval gaat verwerken tot compost is het wel belangrijk om je daarover goed in te lezen. Een goede voorbereiding voor een composthoop in je tuin is namelijk het halve werk.

3. Groenafval wegbrengen

Er is nog een derde tip om groenafval te verwerken en dat is door het afval weg te brengen naar het afvalbrengstation van de gemeente. Je moet dan wel over een aanhanger beschikken of over ander vervoer. Het wegbrengen van groenafval werkt wat dat betreft hetzelfde als het wegbrengen van puin. Het is in beide gevallen echter praktischer en een stuk gemakkelijker om een tuincontainer of puincontainer bij de deur te hebben. Bijvoorbeeld bij een verhuizing waarbij je zowel een verbouwing doorvoert als de tuin netjes op orde wilt brengen. In beide situaties krijg je dan met verschillende soorten afval te maken.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.