Zo heb je het hele jaar door een groene tuin

05-07-2022

Ben jij klaar met al die tegels in de tuin? En wil je het liefst het hele jaar door kunnen genieten van het buiten zijn? Dan ben jij vast klaar voor een groene tuin, het liefst eentje die het hele jaar door groen blijft. Want niks is fijner dan genieten van je eigen tuin in de zomer. Natuurlijk wil je je dan ook omringen met natuur en groen. Hoe zorg je er voor dat je tuin mooi groen is en ook hele jaar door blijft? 

Tegels eruit

De eerste stap naar een groene tuin is het weghalen van tegels. Veel tuinen in ons land zijn overladen met tegels. Dit zorgt niet alleen voor een minder groen en minder gezellig beeld, maar is ook nog eens slechter voor de waterafvoer en biodiversiteit. Hoewel het hebben van veel tegels vaak wordt gezien als onderhoudsvriendelijk is dat niet altijd even waar. Ook tegels hebben verzorging nodig en onkruid kruipt waar het niet gaan kan. Dit kan heel hardnekkig zijn en lastig te verwijderen. Ook ontstaat er vaak groene aanslag op tegels die ook niet zomaar verdwijnt. Kortom, ga lekker aan de slag en vervang je tegels voor groen. 

Altijd een groen gazon

Lijkt het gras altijd groener bij de buren? Met het beste kunstgras niet meer. Door het aanleggen van kunstgras heb je hele jaar door een heerlijk groen gazon waar je geen omkijken naar hebt. Kunstgras is door de jaren heen enorm verbeterd in kwaliteit, soms niet van echt te onderscheiden. Dit maakt het een ideale oplossing voor een mooie groene tuin wanneer je geen groene vingers hebt of geen ideale omstandigheden in de tuin hebt om gras te laten groeien. Het is dus heel onderhoudsvriendelijk, want je hoeft nooit meer gras te maaien, te sproeien of onkruid te verwijderen. Kunstgras heb je er in veel verschillende soorten en maten. Ook de prijzen lopen uiteen, er is daarom ook voor ieder budget wel een type kunstgras te vinden. 

Groene tuin

Winterharde planten 

Om het hele jaar door een groene tuin te hebben is het noodzakelijk om in ieder geval winterharde planten te plaatsen. Dit zijn planten die, de naam zegt het eigenlijk al, sterk genoeg zijn om de winter te overleven. Veel planten- en bomensoorten overleven de winter niet en dus zit je de hele periode naar kale takken te kijken. Houd hier dus rekening mee wanneer je gaat planten en je het hele jaar door groen wilt zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde loofbomen, coniferen of heesters. Zo kun je ook in de winter genieten in je tuin. Met een mooie overkapping en vuurkorf is het dan het hele jaar door aangenaam vertoeven. Zeker wanneer je dan nog steeds tegen veel groen aan kunt kijken. 

Kunstplanten voor buiten

Lukt het je nu helemaal niet om je tuin zelf groen te houden, doordat je echt niet goed met de verzorging om kunt gaan of omdat je tuin bijvoorbeeld nooit zon krijgt? Dan bestaan er tegenwoordig zelfs kunstplanten voor buiten. Ook binnen kiezen steeds meer mensen tegenwoordig voor kunstplanten en ook kunstbloemen stijgen in populariteit. Maar ook buiten zien we ze dus steeds vaker. Ook ideaal voor wanneer je niet een tuin hebt maar alleen een (klein) balkon.

Plant je tuin lekker vol

Een tuin is pas echt mooi groen wanneer er veel planten, bomen en bloemen instaan. Wees niet te zuinig en plant veel verschillende soorten naast elkaar. Hierdoor creëer je een heel weelderige groene tuin waar je overal wat te bekijken hebt. Door af te wisselen met winterharde planten in combinatie met planten die de winter niet overleven, behoud je het groene effect en vallen de ‘kale’ plekken in de winter ook minder goed op. 

Ga voor die kruidentuin

Wie droomt er nu niet van kruiden uit eigen tuin? Het is niet alleen heel leuk om naar te kijken, maar natuurlijk ook nog eens heel praktisch. Je hoeft namelijk nooit meer naar de supermarkt om verse kruiden te scoren. Ideaal om je gerechten thuis een oppepper te geven en natuurlijk heel smaakvol. Niet alle kruiden kunnen buiten overleven in de winter, maar er zijn er wel degelijk een aantal die het wel kunnen. Tijm, munt, salie, rozemarijn en oregano zijn er bijvoorbeeld al een aantal die het hele jaar door meegaan en waar je dus ook in de winter van kunt genieten. Zolang je deze goed verzorgt blijven ze groeien en kunnen ze blijven overleven.

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.