Wat kun je nog planten in het najaar? Ontdek de mogelijkheden!
17-07-2025
Denk je dat het tuinseizoen voorbij is zodra de zomer eindigt? Niets is minder waar. Juist in het najaar kun je nog heel wat planten in de grond zetten, en met succes. Of je nu bloembollen wilt voor een kleurrijke lente, een haag aan wilt leggen of fruitbomen plant voor verse appels uit eigen tuin: de herfst is het perfecte moment om de basis te leggen.
In dit artikel lees je wat je allemaal nog kunt planten in het najaar én waarom dit eigenlijk een van de beste momenten is om in actie te komen.
Waarom planten in het najaar?
De herfst biedt een paar grote voordelen als het gaat om planten:
- De bodem is nog warm van de zomer, wat de wortelgroei stimuleert.
- Er valt meer regen, waardoor je minder hoeft te sproeien.
- Planten hebben minder stress, omdat ze niet direct in de volle zon staan.
Hierdoor kunnen veel planten en bomen goed wortelen voordat de winter begint. Tegen de tijd dat het voorjaar aanbreekt, hebben ze al een voorsprong.
1. Bloembollen planten in de herfst: voorjaarskleur gegarandeerd
Een van de populairste dingen om in het najaar te planten zijn bloembollen. Denk aan tulpen, narcissen, krokussen, blauwe druifjes en hyacinten. Als je die in oktober of november in de grond stopt, word je in het voorjaar beloond met een explosie aan kleur.
Let op:
- Plant bloembollen voor de eerste nachtvorst.
- Kies een plek met goede drainage om rotten te voorkomen.
- Plant de bollen twee keer zo diep als hun eigen hoogte.
Een slimme tip: mix verschillende soorten bloembollen en bloeitijden door elkaar voor een lange, kleurrijke bloei van februari tot mei.
2. Vaste planten: nu planten is straks genieten
Het najaar is ook hét moment om vaste planten te planten. Denk aan siergrassen, herfstanemonen, salie of vrouwenmantel. Ze kunnen in de herfst nog goed wortelen en komen in het voorjaar met frisse energie op.
Voordelen van vaste planten in het najaar planten:
- Minder kans op uitdroging.
- Je ziet sneller resultaat in het voorjaar.
- Het aanbod in tuincentra is vaak nog ruim.
Let op: kies wel voor planten die winterhard zijn, of bescherm ze bij strenge vorst met een mulchlaag.
3. Een haag planten in het najaar: strak én groen
Wil je meer privacy in de tuin? Dan is het planten van een haag een slimme zet in de herfst. Hagen zoals beuk, haagbeuk, laurier of taxus kun je prima planten tussen oktober en december, zolang het niet vriest.
Kies je voor haagplanten met blote wortel (wortelgoed), dan is het najaar zelfs de enige periode waarin dit mogelijk is. Die zijn bovendien vaak voordeliger dan planten in pot.
Tips bij haagplanten:
- Graaf een brede, diepe geul en verbeter de grond met compost.
- Zet een rechte lijn uit met een touwtje.
- Geef na aanplant goed water, ook als het regent.
4. Fruitbomen planten: het fundament voor jarenlang oogstplezier
Droom je van appels uit eigen tuin of sappige peren in de zomer? Dan is de herfst het perfecte moment om een fruitboom te planten. De boom kan dan rustig wennen aan zijn nieuwe plek en begint in het voorjaar al met knopvorming.
Populaire fruitbomen om in het najaar te planten zijn appelbomen, perenbomen, kersenbomen en pruimenbomen.
Let goed op de bestuiving. Sommige soorten hebben een tweede boom nodig in de buurt om vruchten te dragen. Informeer hiernaar bij het tuincentrum.
Zorg voor een ruim plantgat met luchtige, voedzame aarde. Gebruik een boompalen-set voor extra steun. En houd de stam vrij van gras of bladeren om schimmelvorming te voorkomen.
Wat moet je liever niet planten in het najaar?
Niet alles doet het goed in het najaar. Vorstgevoelige planten, zoals mediterrane kruiden of exotische soorten, kun je beter in het voorjaar planten. Hetzelfde geldt voor eenjarige zomerbloemen. Die zaai of plant je pas na IJsheiligen in mei.
Veelgestelde vragen over planten in het najaar
Tot wanneer kun je planten in het najaar?
Zolang het niet vriest en de grond bewerkbaar is, kun je doorgaans tot eind november of zelfs begin december planten. Let vooral bij kleigrond goed op, want die wordt sneller koud en nat.
Moet ik planten beschermen na het aanplanten?
Bij vorstgevoelige of jonge planten kan een mulchlaag van bladeren of stro helpen. Ook vliesdoek of jute kan bescherming bieden bij extreme kou.
Kan ik ook nog planten in potten zetten in het najaar?
Zeker! Kies voor wintergroene planten of winterbloeiers zoals skimmia, heide of siergras. Zorg wel dat de pot goed afwatert.
Aan de slag in je herfsttuin
Planten in het najaar is niet alleen slim en efficiënt, het is ook nog eens heel bevredigend. Je werkt in alle rust aan een bloeiende tuin voor volgend jaar en geeft planten de beste start die ze zich kunnen wensen. Dus trek je tuinhandschoenen aan, vul je kruiwagen met bloembollen, haagplanten of een mooie fruitboom en geniet van de frisse herfstlucht. De tuin beloont je in het voorjaar met kleur, geur en groei.