Tuinieren zorgt voor ontspanning en vermindert stress

21-12-2020

We leiden in ons kikkerlandje een druk bestaan. We leven in een volle maatschappij, waarbij met name de werkdruk er voor heeft gezorgd dat ruim de helft van onze bevolking regelmatig lijdt onder stress. Stress die voor geestelijke ongemakken zorgt en bovendien allerlei lichamelijke klachten veroorzaakt.

Als gevolg daarvan koesteren velen van ons de wens om in onze kostbare vrije tijd optimaal te kunnen ontspannen. Een keer per jaar op vakantie kan wonderen verrichten, maar is niet genoeg. Een lange boswandeling is een oplossing, maar slechts tijdelijk.

Het is daarom beter om onze ontspanning wat dichterbij huis te zoeken. Een hobby die we gemakkelijk kunnen inpassen in ons dagelijkse leven. Een uitstekend voorbeeld daarvan is tuinieren.

Waarom tuinieren ontspant?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom het in de tuin werken je stress ontneemt.

* Direct resultaat

Met tuinieren creëer je iets voor jezelf. Een stukje grond dat naar je eigen wensen wordt ingericht. Een hobby die direct resultaat oplevert en waar je lang van kunt nagenieten. Dat kan zowel gaan om het inrichten van je tuin, als om het onderhoud.

* Buiten zijn, in de natuur

Tuinieren betekent uiteraard heerlijk bezig zijn in de buitenlucht. In de weer met je favoriete bloemen en planten. Dicht bij de natuur.

* Altijd in beweging

Tegelijkertijd blijf je in beweging. Niemand hoeft je nog te vertellen hoe belangrijk beweging is om je lichamelijk en geestelijk beter te voelen. Ondanks het feit dat we ons daarvan bewust zijn, vergeten we er vaak gevolg aan te geven. Te vaak ploffen we neer op de bank, terwijl we weten dat het beter is iets actiefs te gaan doen. Zoals het inrichten van je droomtuintje.

Tuinieren: probeer het eens!

Het kan zijn dat je je momenteel zo gigantisch moe en gespannen voelt dat je niet eens aan tuinieren wil denken. Probeer je daar dan allereerst eens overheen te zetten.

Geef tuinieren eens een kans. Begin met een plannetje om je tuin of een deel ervan eens goed aan te pakken. Een bloemenperk of een groentetuintje. Er is online of bij de tuincentra genoeg informatie voorhanden over hoe je dat doet.

Een wederkerig proces

Het mooiste van tuinieren is daarbij dat het een wederkerig proces is van geven en nemen. Met andere woorden, voor jouw goede zorg voor de tuin krijg je al snel iets terug.

Alles wat je doet in de tuin heeft gevolgen. Of het nu gaat om zaaien, snoeien, bemesten of een andere activiteit, het zal altijd leiden tot groeien en bloeien. Resultaten die gegarandeerd een tevreden gevoel opleveren.

Voorwaarde bij dit alles is echter dat je onder je tuin een vruchtbare bodem legt. Zonder die basis weet je nooit of al je werk ook daadwerkelijk vruchten gaat afwerpen. Begin je gezonde tuinproject dus met rijke tuinaarde.

Tuinieren: een passie

Voor veel mensen is tuinieren dé manier om de spanning van alledag los te kunnen laten. Een uiterst effectieve manier om de boel de boel te laten en je te concentreren op de natuur om je heen.

Het grote voordeel is dat je thuis kan blijven, in plaats van er weer op uit te moeten. Gewoon lekker aan de slag in je eigen voor-of achtertuin, het dakterras of je balkon. Er is altijd wel een plekje om je groene vingers op los te laten.

Voor velen zal tuinieren al snel omslaan in een passie. Een ware passie die net zo spoedig de stress op het werk zelf ook zal verlichten. Niet alleen door het gezonde karakter van je nieuwe hobby, maar vooral door de simpele gedachte dat je vandaag of morgen weer lekker in je tuin aan de slag kunt.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.