Terrasoverkapping met of zonder zijkant

08-06-2021

De zomer wordt ook in Nederland warmer. Temperaturen van boven de 30 graden zijn geen uitzonderingen meer. In de avond kan het dan flink afkoelen. Een overkapping is zo gek nog niet.

Buitenverblijf

Een buitenterras is een buitenverblijf van de woning. Het is een extra ruimte die met een overkapping werkelijkheid wordt. Overkappingen zijn er in diverse materialen en het is belangrijk om de aanbouw in harmonie met de bestaande woning te realiseren. Betreft het uitsluitend een overkapping of zijn er ook zijwanden?

Afwerking met zijspie

Veel overkappingen hebben een schuin lopend dak. Sluit het terras aan op de afscheiding die je met de buren deelt dan kun je de erfafsluiting met een zijspie overkapping dicht maken. Dit doe je met een op maat gemaakte zijspie die optimale privacy biedt. Een zijspie kan ook een decoratieve functie hebben doordat het de schuine kap accentueert.

Een gesloten of open overkapping?

Een overkapping heeft verschillende benamingen; serre, veranda en pergola. Toch zijn er verschillen. De overeenkomst is in ieder geval een plafond. De overkapping kan met verschillende materialen. Hout of aluminium, glas of polycarbonaat. Het kiezen voor daglicht of juist niet is bepalend. Een andere keuze is om de dakbedekking van het huis te volgen. Dit kan zowel een schuin of plat dak zijn afhankelijk van de bouw van de woning.

Welke dakbedekking?

Dakpannen kunnen een optie zijn en bij een plat dak kan voor de natuurlijke wijze gekozen worden middels sedum als groenbedekking. Sedum is overigens ook mogelijk op een schuine kap. De beplanting zorgt voor extra isolatie en verlengt de levensduur van het dak. De vetplanten hebben wel een extra gewicht dus de constructie moet voldoende zijn om deze last te dragen.

Glas of kunststof?

Kies je voor lichtinval dan is glas of polycarbonaat een mogelijkheid.
Glas is een schitterend duurzaam materiaal, maar is gevoeliger voor breuk en heeft een hoog gewicht. Polycarbonaat is een kunstof wat een kleiner gewicht heeft en bovenal een stuk voordeliger is dan glas. Speelt het uiterlijk een belangrijke factor dan heeft kunstof een mindere uitstraling.

Een pergola heeft geen vaste overkapping. Het zijn balken die verticaal geplaatst worden met openingen. Door het aanbrengen van een doek kan toch een overkapping bereikt worden. Door het doek krijg je het effect van een grote parasol.

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.