Gebruik verantwoord hout in huis

21-06-2024

Hout is een prachtig en natuurlijk bouwmateriaal dat al duizenden jaren gebruikt wordt voor woning- en meubelbouw. En het kán 100% duurzaam en hernieuwbaar geteeld worden. Maar dat geldt jammer genoeg niet voor elke houtsoort – op sommige boomsoorten wordt roofbouw gepleegd, wat de verwoesting van complete natuurgebieden en biotopen tot gevolg kan hebben.

Vind jij het ook belangrijk dat jouw woonwensen niet ten koste gaan van de wereld? Dat heb je zelf in de hand. Dit zijn praktische tips om op een verantwoorde manier hout te gebruiken in en buiten je woning.

Kijk naar keurmerken

De snelste manier om te zien of nieuwe producten van hout verantwoord zijn, is de keurmerken te begrijpen. Het bekende FSC-keurmerk geeft aan dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, zonder een hoge natuurwaarde. Ook mag de verwerking van het hout niet gelinkt zijn aan ongewenste sociale omstandigheden, zoals kinder- of dwangarbeid, onveilige werkomstandigheden of inbreuk op de rechten van lokale gemeenschappen. En het PEFC-keurmerk stelt eisen aan het duurzaam verbouwen van houtvezels (voor meubelplaten) en papier.

Gebruik de juiste houtsoort

Op de meubelmarkt en in de bouwmarkt heb je de keuze uit verschillende houtsoorten. Een houtsoort die geschikt is voor buiten is bestand tegen rot, schimmel en verwering, en daardoor ideaal voor een tuintafel, overkapping of vlonder. Hieronder vallen bijvoorbeeld sommige tropische en Europese hardhoutsoorten. Dit sterkere hout kan wel méér grondstoffen verbruiken, of niet-duurzaam geoogst zijn. En het is helemaal niet nodig dat je koffietafel, lambrisering, houten jaloezieën of traptreden van zwaar hardhout gemaakt zijn. Grenen, vuren en beukenhout doen het binnenshuis uitstekend en zijn ook veel goedkoper dan hardhout. Een extra tip: met een lak- of verflaag verleng je de levensduur van praktisch elke houtsoort, waardoor je op termijn minder vaak nieuwe houtproducten hoeft te kopen.          

Kies voor houtlook

Echt hout is onverslaanbaar mooi, dat is zeker waar. Maar als je liever toch zo min mogelijk van het materiaal wilt gebruiken, dan is er altijd de mogelijkheid om meubels en vloerdelen met houtlook te bestellen. Die zijn gemaakt van afval van de houtzaag industrie die anders verloren zou gaan, en daardoor nóg duurzamer dan de meest verantwoorde plank van echt hout. Door de dunne plastic bovenlaag met houtprint krijgt je woning toch een natuurlijke, rustgevende ambiance. Kies voor laminaat vloeren in plaats van parket, voor een TV-meubel met houtlook in plaats van een meubel van grenen, en voor een gevelbekleding van PVC in plaats van douglashout. Ook hier geldt dat de meest bewuste keuze ook de goedkoopste is!

Ga voor tweedehands

Tweedehandswinkels, antiekzaken en kringloopbedrijven staan boordevol met meubels en decoratie-elementen die nog prima een tweede (of derde, vierde…) ronde mee kunnen. Een leuke retro tafel of stoel met houtsnijwerk kan bovendien een blikvanger worden waar een modern meubelstuk niet aan kan tippen! Extra leuk wordt het als je leert om zelf oude meubeltjes te schuren, lakken, verven en verbouwen. Dat geeft je woning niet alleen iets heel eigens, maar kan ook de marktwaarde van versleten of beschadigde meubels een flinke boost geven. Je kunt zo zelfs je interesse in vintage meubels omzetten in een behoorlijk winstgevende hobby!

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.